INFONET-468X60-BANNER

Gasovod Niš-Dimitrovgrad neiskorišćena šansa

24.11.2014. | RTS

Ideja o izgradnji gasovoda od Dimitrovgrada do Niša stara je više od 20 godina. Ipak, do danas, osim raznih studija izvodljivosti i dva zvanična međudržavna dokumenta koje su 2010. i 2012. potpisale Srbija i Bugarska, na terenu se nije odmaklo od početka.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Dimitrovgrad, Pirot, Bela Palanka i Niš u izgradnji gasovoda vide razvojnu šansu, a stručnjaci stabilniju snabdevenost Srbije gasom. Dvosmerni gasovod dug 180 kilometara od čvorišta u Dupnici blizu Sofije ulazio bi u Srbiju kod Dimitrovgrada. Povezivao bi dalje Pirot, Belu Palanku i Niš, odakle bi se račvao ka Zaječaru i Prahovu.

Njegovom izgradnjom, kažu stručnjaci, otklonio bi se strah od eventualnih havarija na postojećoj trasi preko Horgoša, koje mogu da ugroze snabdevanje potrošača gasom na jugu Srbije.

- Svako snabdevanje sa druge strane, svako snabdevanje čak i od nekog drugog isporučioca gasa ne samo do Rusa je korisno za državu. Kako do toga doći u ovoj situaciju kada država nema novca za njegovu izgradnju dovodi u pitanje kada će to sve biti – kaže predsednik „Udruženja za gas Srbije“ Vojislav Vuletić.

Bugarska je bespovratna sredstva za trasu od Sofije do granice, dobila iz evropskih fondova, dok će Srbija novac obezbediti kreditom „Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj“.

- Interes Bugarske je da obezbedi trasnport gasa i da od toga naplati takse za transport. Interes Srbije je veći, jer bi povećao energetsku bezbednost Srbije, a i Srbija bi učestvovala u trasnportu gasa za određene regione – kaže Dragoljub Živković iz „Regionalnog centra za energetsku efikasnost“.

- U situaciji kada ćete duž trase moći da radite eksproprijaciju zemljišta i da pravite nove industrijske zone, to bi trebalo da bude poziv za buduće investitore za očiglednu najsigurniju i najbezebedniju investiciju u regionu – kaže gradonačelnik Niša Zoran Perišić.

Dimitrovgrad je izdvojio četiri miliona dinara za Plan detaljne regulacije kojim je predviđena izgradnja magistralnog gasovoda. Tamo se nadaju da će im gasovod iz Bugarske uposliti ljude i dovesti investitore.

- Mi kao lokalna samouprava smo spremni pošto smo zainteresovani, a i imamo potrebu, a i jasno smo rekli da ćemo aktivno učestvovati u budućoj eksproprijaciji zemljišta – kaže predsednik opštine Dimitrovgrad Nebojža Ivanov.

Budući gasovod trebalo bi da prati trasu Koridora 10 od Niša do Sofije koji se uveliko radi. Stručnjaci podsećaju da gasovod od Dimitrovgrada do Niša neće biti alternativa „Južnom toku“, ali da će biti veoma važan ne samo za Srbiju već i za sve zemlje u regionu.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


MERIS
MERIS
BEOGRAD-PALILULA
www.meris.rs

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;