INFONET-468X60-BANNER

Raspisan konkurs za rekonstrukciju „Vajfertove pivare“

20.11.2014. | RTV

Grad Pančevo objavio je konkurs za urbanističko-arhitektonsko rešenje rekonstrukcije i revitalizacije kompleksa stare narodne „Vajfertove pivare“. Prepoznate namene su centar pivarstva, filmski grad i muzej zajednice, a ukupan nagradni fond je 700.000 dinara. O predlozima koji stignu do početka februara odlučivaće stručni žiri.

- Polovinom februara saznaćemo kakvo je interesovanje urbanista i arhitekata i kakve sve oni ideje imaju o budućim sadržajima kompleksa stare Vajfertove pivare, sada zapuštenog spomenika kulture, u centru Pančeva. Grad Pančevo preko javnog konkursa pozvao je stručnjake da daju svoja rešenja. Cilj je da dobijemo što adekvatnije, održivo, savremeno rešenje za rekonstrukciju i oživljavanje kompleksa pivare – rekla je Tamara Tasić, koordinator i član žirija.

Osnovne namene, centar pivarstva, filmski grad i muzej zajednice prepoznate su u uslovima konkursa. Do njih se došlo, objašnjava Tamara Tasić, posle istraživanja zainteresovane javnosti, ali i srednjoškolaca kao budućih korisnika koje je obavio gradski tim.

- Da bude centar pivarstva, svi su se složili. Reč je o potrebi za vraćanjem identiteta. Pančevci su veoma ponosni što su imali „Vajfertovu pivaru“. Potpuno im je jasno da je to pivara koju je osnovao Abraham Kepiš i da je 150 godina bila pod Jevrejima, a da ju je porodica Vajfert držala sto godina. Pančevci smatraju da u ovom centru pivarstva treba da bude manufakturna proizvodnja piva – dodaje Tamara Tasić.

Predviđeno je da priča o pivarstvu bude dopunjena restoranom – pivnicom i akademijom pivarstva. Sledeća grupacija namene koja je prepoznata u konkursu je centar zajednice.

- Pokazale su se potrebe i ideje da se promoviše čitav Grad Pančevo, da bude raznolika, multifunkcionalna i multietnička, da nosi određene kvalitete, sposobnosti i manire, da se kulturna i etnička znanja prikazuju kroz proizvodnju i promociju – kaže Tamara Tasić.

Treća namena prostora je zasnovana na dugoj tradiciji Pančeva kao filmskog grada, pa je deo zadatka da se pronađu prostori za filmski studio i atelje, uklopi sadržaj sale za filmske projekcije filmova snimljenih u Pančevu i nađe mesta za ugostiljeske i smeštajne kapacitete.

Konkurs je otvoren kako bi se dobilo što više arhitektonsko-urbanističkih rešenja rekonstrukcije i revitalizacije kompleksa koji se prostire na 10.000 kvadratnih metara.

- Predviđene su nagrade: 300.000 za prvo mesto, 200.000 za drugo, 100.000 za treće i dva otkupa po 50.000. Žiri zadržava pravo da otkupe promeni, da bude veći broj otkupa ili da se suma podeli. Otvorena je i mogućnost da prvonagrađeni dobije pravo da projekat dalje razrađuje – dodaje Tamara Tasić.

Žiri ima jedanaest članova, a u njemu su stručni ljudi, objašnjava Tamara Tasić, neki i profesori univerziteta. Stručnjaci koji se dugo bave i kulturnim i industrijskim nasleđem.

- Dva počasna člana će predložiti Grad. Imali smo predlog da budu počasni članovi ambasada Izraela i Nemačke, jer smatramo da su Jevreji i Nemci ostavili trag, odnosno, oni su nam omogućili svojim kapitalom da imamo ono čime se sada bavimo – izjavila je Tamara Tasić.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;