INFONET-468X60-BANNER

Novi Sad: Bez presude nema rušenja

18.11.2014. | Dnevnik

Nakon najave ministarke građevine Zorane Mihajlović da će u Srbiji ove godine biti srušeno 2.600 od ukupno 300.000 zgrada koje ne mogu biti legalizovane, u Novom Sadu se, za sada, ništa ne dešava po tom pitanju.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Naime, kako nam je rekao v.d. načelnika „Gradske uprave za urbanizam i stambene poslove“ Miloš Egić, procedura je takva da do sada nije pravosnažno okončan nijedan postupak na osnovu žalbi na rešenja o (ne)legalizaciji.

- Ukupno je podneto 44.938 zahteva za naknadno izdavanje građevinske i upotrebne dozvole – kaže Egić za „Dnevnik“. - Od toga je trenutno u postupku 39.155. „Gradska uprava za urbanizam“ nadležna je za donošenje rešenja kojim odbija zahtev za naknadno izdavanje građevinske i upotrebne dozvole, odnosno legalizaciju objekta, kada u toku postupka, po zahtevu investitora, utvrdi da nisu ispunjeni uslovi za legalizaciju u skladu sa Zakonom o legalizaciji.

Upravo na to rešenje o odbijanju zahteva podnosilac zahteva može uložiti žalbu, a ako nju odbije drugostepena instanca, preostaje mu da pokrene upravni spor pred Upravnim sudom.

- Zbog toga, po Zakonu o legalizaciji objekata iz 2013. i 2014. godine, naša uprava nije okončala nijedan postupak – istakao je Egić.

Po njegovim rečima, kada rešenje o odbijanju legalizacije konačno postane pravosnažno, „Uprava za urbanizam“ dostavlja ga gradskoj Građevinskoj inspekciji, koja je nadležna za sprovođenje postupka rušenja nelegalno izgrađenih objekata.

Tako veliki broj nelegalnih kuća i zgrada izgleda da predstavlja prevelik zalogaj za gradsku, a pogotovo državnu administraciju, koja od 2003. godine donosi zakone i najavljuje kraj legalizacije, kojem u Novom Sadu sigurno nećemo biti svedoci barem još nekoliko godina. Pogotovo ako se uzme u obzir da je rok za dostavljanje dokumenata koji nedostaju za legalizaciju produžen do 1. maja 2015. godine...

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;