INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Zrenjanin: Obnova gradskog trga

10.11.2014. | Danas

„Direkcija za izgradnju i uređenje grada“ započela je pripremne radove za uređenje Gradskog trga, u okviru treće faze uređenja centra Zrenjanina koje je predviđeno projektom arhitekte Branislava Mitrovića. Na ovaj posao čeka se godinama, jer se nakon uređenja glavne gradske ulice sredinom dvehiljaditih sa preostalim poslom uređivanja trga stalo.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Sada je centar raskopan, dežurne ekipe skidaju postojeći asfalt kod katoličke katedrale, ispred Gradske biblioteke, Vodotornja i hotela Vojvodina, a skidaju se i kocke na platou sa zastavama. Reč je o parternom uređenju Trga Slobode, koje podrazumeva i rad na instalacijama na potezu od Gimnazijske ulice do Bukovčeve palate.

Prema rečima Biljane Jovanović, iz „Direkcije za izgradnju i uređenje grada“, radovi bi trebali da budu gotovi u narednih 120 dana, a krajnji rok je, zbog predstojeće zime, 15. maj naredne godine. Dinamika uređenja celokupnog trga zavisiće i od poslova na postavljanju nove fekalne kanalizacije u centru koje izvodi JP „Vodovod i kanalizacija“ zbog čega je za saobraćaj zatvoren Mali most.

- U ovoj fazi radova vrši se uklanjanje dotrajalog asfalta, neposredno uz zgradu Vodotornja. Takođe, izvode se i zemljani radovi, polažu se kablovi za novu javnu rasvetu. Rade se temelji za kandelabre, a po okončanju ovih zemljanih radova, počeće popločavanje granitnim pločama ovog dela Trga slobode, na potezu od Gimnazijske ulice do Bukovčeve palate – objašnjava Biljana Jovanović.

Prema najavi „Direkcije za izgradnju i uređenje grada“, planirano je da ovaj posao bude završen do kraja godine. U kasnijoj fazi radova, koju uslovljavaju radovi „Vodovoda“ na postavljanju nove infrastrukture za fekalnu kanalizaciju, pristupiće se parternom uređenju dela Trga slobode prema Gradskoj kući, odakle se izmešta crpna stanica. Zašto su radovi počeli ovako kasno, kada je kraj građevinske sezone glavno je pitanje za sve Zrenjanince.

- Radovi su počeli ovako kasno, pred zimu, jer smo čekali da „Vodovod“ završi svoju proceduru oko javnih nabavki, a radovi su takvi da moramo da pratimo njihovu dinamiku. Takođe, sredstva za ove radove su obezbeđena iz kredita, tako da smo morali da čekamo završetak procedure za apliciranje za ova sredstva, kao i njihovo odobravanje. Nakon završene javne nabavke, ugovor sa izvođačima je potpisan 20. oktobra i njegova vrednost je 142 miliona dinara – kaže Biljana Jovanović.

Izvođač radova je grupa koju čine „Šljunkara“ d.o.o. Zrenjanin, „Graditelj“ d.o.o. Novi Sad, „Hidroinženjering“ d.o.o. iz Zrenjanina, ZKTR Ljubomir Timotijević iz Topole i „Mineral“ d.o.o. iz Jablanice. Po završetku svih radova planirano je popločavanje trga, ceo prostor će dobiti novu javnu rasvetu i time bi se zaokružila celina koju čine glavna gradska ulica i trg.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;