INFONET-468X60-BANNER

Završni radovi na sistemu otpadnih voda u okolini grada

30.10.2014. | Dnevnik

Montaža hidromašinske i elektro opreme na prečistaču otpadnih voda u Kovilju počela je po nalogu „Zavoda za izgradnju grada“. Reč je o poslu vrednom 136.594.598 dinara koji GP „Graditelj NS” po ugovoru treba da završi za 120 radnih dana. Time će kanalizacioni sistem u Kovilju biti kompletiran, a više od 6.000 žitelja više neće imati problema s otpadnim vodama.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Kako je rekao direktor ZIG-a Goran Višnjić, ta oprema zadovoljava propise Evropske unije, a otpadne vode će biti prečišćavane na najkvalitetniji način.

- Postrojenje će biti potpuno automatizovano, a ceo proces prečišćavanja praćen nasavremenijom merno-regulacionom opremom, što istovremeno olakšava i nadzor nad čitavim sistemom i uštede na potrošnji energije – rekao je Višnjić.

Zahvaljujući toj opremi, voda koja je prečišćena moći će da se koristi kao tehnička voda. Osim toga, okolno zemljište i podzemne vode će biti zaštićene od degradacije, a širenje neprijatnih mirisa biće svedeno na minimum.

Kompleks prečistača se prostire na 11.500 kvadratnih metara, a gradnja ranije završenih objekata u koje se sada ugrađuje oprema, koštala je nešto više od 66 miliona dinara. Takođe, stanovnici Kovilja mogu očekivati i asfaltiranje pristupnog puta dugog 700 metara, kao i internih saobraćajnica. Pri tom će ceo kompleks biti ozelenjen i pošumljen.

- Završetak radova očekuje se početkom iduće godine, da bi potom na prečistač bila priključena ranije izgrađena kanalizaciona mreža duga 46 kilometara, koja obuhvata i devet crpnih stanica. One će iz mreže primati otpadne vode i prosleđivati ih do prečistača – objasnio je direktor ZIG-a.

Problem prihvata i prečišćavanja otpadnih voda najizraženiji je upravo u prigradskim naseljima, zbog čega su takvi radovi otpočeti i u Stepanovićevu. Taj posao je vredan oko 100 miliona dinara, a završetak radova se očekuje početkom naredne godine. Za sada je u okviru sliva 2 izgrađeno više od sedam kilometara kanalizacione mreže, a pripreme za gradnju dodatnih 10,5  kilometara u slivovima 1 i 3 su u toku. Na taj način će i u tom naselju biti rešen problem odvođenja otpadnih voda.

Prečistači koji će biti montirani u Rumenki bi trebalo da u budućnosti prihvataju i prerađuju otpadne vode, kako iz tog naselja, tako i iz susednog Kisača. Kako su naveli iz Zavoda za izgradnju grada, u interesu žitelja Rumenke i Kisača obaveze kompletnog finansiranja završetka prečistača u ta dva naselja je na sebe preuzeo Grad Novi Sad, a na inicijativu tog preduzeća.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;