Poziv urbanistima za idejno rešenje centra Subotice

02.10.2014. | RTV

Javno preduzeće „Direkcija za izgradnju grada“ Subotica raspisalo je dva urbanističko-arhitektonska konkursa za idejno rešenje šireg centra grada, a najbolji radovi predstavljaće polaznu osnovu za dalje urbanističko planiranje. Kako je „Tanjugu“ rekao tehnički direktor ovog preduzeća Jasmin Šečić, konkurs se odnosi na Trg Slobode, Trg Republike i ulice Štrosmajerova, Korzo i Matije Korvina.

Konkurs je otvoren do 24. novembra, nakon čega će stručni žiri ocenjivati prispele radove, na osnovu čega će tri rešenja biti nagrađena, a tri otkupljena, a ukupan fond za ove potrebe iznosi dva miliona dinara. Osim toga, po njegovim rečima, biće organizovana i izložba prispelih radova gde će šira javnost moći da vidi predložena rešenja.

- Cilj ovog konkursa je da se dođe do što kvalitetnijeg rešenja za sam centar grada koji će posle toga biti implementiran u urbanističko-tehnička rešenja koja radi „Zavod za urbanizam“ Subotice – rekao je Šečić.

On je dodao da će potencijalni učesnici konkursa u ovom radovima morati da zadovolje niz parametara, među kojima su prepoznatljivost rešenja, da odražava „duh Subotice“, zadovoljava ambijentalne parametre sredine i ukus lokalne zajednice.

Osim toga, rešenje ne treba da odudara od arhitektonskog nasleđa neobaroka, neoklasicizma, neogotike i secesije i treba da podrazumeva rešenja po kojima će Trg Slobode ispunjavati parametre vezane za nesmanjen, odnosno poboljšan kvalitet održavanja kulturnih manifestacija.

- U smislu bilo kakvog rušenja bilo čega što je sadržaj ovih prostora, ovaj konkurs nema za predmet takve aktivnosti. Ovde se pre svega radi o kvalitetnom uređenju prostora koji će zadovoljiti sve ove parametre, a konkurs treba da da odgovore na pitanja materijalizacije, popločavanja, rešenja Zelene fontane i svih problema koje svi građani vide – rekao je Šečić.

Osim ovog, raspisan je još jedan konkurs koji se odnosi na urbanističko tehničko uredenje prostora oivičenim ulicama Maksima Gorkog, Štrosmajerova, Matije Gupca i Petra Drapšina.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Milan 09.10.2019.
Da, sve je to lepo u teoriji. Međutim kao i...
Maxs 24.09.2019.
Pa neka plate 50€ i neka prijave radnike na...
Darko 23.09.2019.
Teško da će neko južno od Save da se vraća ...
Шумадинац 16.09.2019.
1. Смедерево - Зрењанин - Кикинда - Хоргош....