INFONET-468X60-BANNER

Poziv urbanistima za idejno rešenje centra Subotice

02.10.2014. | RTV

Javno preduzeće „Direkcija za izgradnju grada“ Subotica raspisalo je dva urbanističko-arhitektonska konkursa za idejno rešenje šireg centra grada, a najbolji radovi predstavljaće polaznu osnovu za dalje urbanističko planiranje. Kako je „Tanjugu“ rekao tehnički direktor ovog preduzeća Jasmin Šečić, konkurs se odnosi na Trg Slobode, Trg Republike i ulice Štrosmajerova, Korzo i Matije Korvina.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Konkurs je otvoren do 24. novembra, nakon čega će stručni žiri ocenjivati prispele radove, na osnovu čega će tri rešenja biti nagrađena, a tri otkupljena, a ukupan fond za ove potrebe iznosi dva miliona dinara. Osim toga, po njegovim rečima, biće organizovana i izložba prispelih radova gde će šira javnost moći da vidi predložena rešenja.

- Cilj ovog konkursa je da se dođe do što kvalitetnijeg rešenja za sam centar grada koji će posle toga biti implementiran u urbanističko-tehnička rešenja koja radi „Zavod za urbanizam“ Subotice – rekao je Šečić.

On je dodao da će potencijalni učesnici konkursa u ovom radovima morati da zadovolje niz parametara, među kojima su prepoznatljivost rešenja, da odražava „duh Subotice“, zadovoljava ambijentalne parametre sredine i ukus lokalne zajednice.

Osim toga, rešenje ne treba da odudara od arhitektonskog nasleđa neobaroka, neoklasicizma, neogotike i secesije i treba da podrazumeva rešenja po kojima će Trg Slobode ispunjavati parametre vezane za nesmanjen, odnosno poboljšan kvalitet održavanja kulturnih manifestacija.

- U smislu bilo kakvog rušenja bilo čega što je sadržaj ovih prostora, ovaj konkurs nema za predmet takve aktivnosti. Ovde se pre svega radi o kvalitetnom uređenju prostora koji će zadovoljiti sve ove parametre, a konkurs treba da da odgovore na pitanja materijalizacije, popločavanja, rešenja Zelene fontane i svih problema koje svi građani vide – rekao je Šečić.

Osim ovog, raspisan je još jedan konkurs koji se odnosi na urbanističko tehničko uredenje prostora oivičenim ulicama Maksima Gorkog, Štrosmajerova, Matije Gupca i Petra Drapšina.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;