IZOLACIJA-468X60-BANNER

WINDOSHOW-970X250-BANNER

Šabac: Urbanisti stiskaju građane

02.10.2014. | Danas

Šabac je prvi u Srbiji zaslugom Jevrema Obrenovića dvadesetih godina 19. veka dobio evropski urbanistički plan sa širokim i pravim ulicama umesto uskih i zavojitih turskih ulica po kasabama. I dugo je Šabac imao velike površine za trgove i zborove građana.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Glavni trg kod hotela „Sloboda“ osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka bio je stecište velikih političkih zbivanja i okupljanja građana. Međutim, od oktobarskih promena 2000. godine ovaj trg kao da je zaboravljen. S vremena na vreme dešavaju se uglavnom estradne manifestacije, ali sa manjim brojem okupljenih građana.

U međuvremenu veći deo trga pretvoren je u parkiralište, kao što je bio Trg Marksa i Engelsa u Beogradu. Doduše, parking donosi zaradu, ali za građane, pogotovo za decu, tu nema mesta. Istina, u zimskom periodu ovde se instalira klizalište, a ponekad je tu i zabavni park. Ali, više trg nije mesto za veća okupljanja Šapčana.

Štaviše, urbanisti su planirali da se izgradi dvospratna zgrada ispred hotela koja bi, navodno, služila za kulturno-umetničku delatnost. Građani su se pobunili, potpisali peticiju sa oko hiljadu protivnika takvog rešenja, ali to još zvanično nije skinuto sa dnevnog reda gradskih vlasti. Takođe, tu je planirana i izgradnja podzemne garaže. Srećom ili ne, novca za te poduhvate iz gradske kase nema.

Da se malo više vodi računa o urbanističkim rešenjima to ne bi bilo tako, jer, na primer, do 60-ih godina baš u blizini današnjeg trga proticala je rečica Kamičak. Odlukom tadašnjih vlasti Kamičak je zatrpan, ali treba znati da se teško menjaju prirodni tokovi, pogotovo kada su to podzemne vode, i pitanje je kako bi se tu izgradila podzemna garaža.

O promašajima i nebrizi dovoljno govori što je 1990. godine gradska deponija preseljena na Dudaru, nekadašnju zelenu oazu, u neposrednoj blizini centra grada kao i reke Save. Tek nedavno deponija je zatvorena, ali će posledice verovatno grad trpeti u dužem periodu. Takođe je bilo planirano izmeštanje šabačkog vašarišta Mihajlovac, u blizini Save, ali opet zbog nedostatka novca i povlačenja investitora iz Slovenije, vašar je ostao na mestu koje mu pripada decenijama.

Za utehu u samom centru grada je pešačka zona, tako da su okupljanja građana za veće manifestacije ispred zgrade Pošte, ali to ipak nije gradski trg.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


LORENCIC-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Zoran Šumaruna 19.02.2024.
Pravilno postavljena podkonstrukcija i prav...
Stojkovic 12.02.2024.
A voda sto Malo Malo pa nestane to nema vez...
Sile 24.01.2024.
Sve ovo je super, ali fali nam minimum jos ...
Darko 17.01.2024.
A što tako ne okreče Beograd? Svi stranci s...
Branka 06.01.2024.
Videla sam hotel i u šoku sam. Ne razumem z...

;