INFONET-468X60-BANNER

Čajetina: Za tri dana do dozvole za gradnju na Zlatiboru

01.10.2014. | Politika

Nekad je dozvolu za gradnju na Zlatiboru valjalo čekati mesecima, pa i godinama, pri čemu je strpljenje investitora tu uvek bilo na proveri. Danas se građevinska dozvola ovde dobija znatno brže, čak i za nekoliko dana. Ako je investitor predao kompletnu dokumentaciju dozvolu dobija u toku sedmice, kažu u opštinskoj upravi u Čajetini.

Da je cela ova procedura znatno ubrzana, potvrđuju nam i graditelji na toj planini, gde i u ove nepovoljne godine niču gradilišta i nova zdanja. Jedna od firmi koja se po gradnji na Zlatiboru ističe je beogradski „Kalman“: oni su poslednjih godina ovde izgradili nekoliko apartmanskih objekata sa ukupno 4.000 kvadrata, a upravo grade na još 6.000. Glavni inženjer „Kalmana“ Zoran Panić kaže da se sada znatno lakše i bez čekanja dolazi do potrebnih odobrenja za gradnju.

- Nemam nijednu primedbu na rad čajetinske opštinske uprave. Kad svu dokumentaciju predam, za samo dva-tri dana, najdalje za sedmicu, dobijem odobrenje za gradnju. Pri čemu mi investitori moramo biti spremni za predavanje kompletne dokumentacije koja se traži Zakonom o planiranju i izgradnji. Rečju, gde god sam ušao u opštinu Čajetina, sva vrata su mi bila širom otvorena i nikad nisam naišao na birokratsku osionost, već na pomoć i poznavanje posla – ističe Panić.

Prošle godine je, po rečima novog načelnika opštinske uprave u Čajetini Veljka Radulovića, u ovoj opštini investitorima izdato 90 građevinskih dozvola, a u ovoj godini već 60, pri čemu su očekivanja da do njenog kraja bude ukupno 100 takvih odobrenja. Graditelji su najčešće iz Beograda i Novog Sada, a sada se i Rusi sve više interesuju.

Niču na Zlatiboru novi apartmani i hoteli, renoviraju se postojeći: veličinom i izgledom privlači zdanje budućeg modernog hotela „Tornik“ koji pravi „Pionir“ iz Subotice, renovirani su „Mona“, „Palisad“ i drugi, spremaju se i nove gradnje. Tako je, napominje Radulović, sa poznatim košarkašem iz američke NBA lige Nikolom Pekovićem već dogovoreno da on na parceli koju je kupio u centru Zlatibora gradi luksuzan apartmanski hotel. Predao je Peković opštinskoj upravi projekat, tokom jeseni dobiće dozvolu.

- Efikasnost u izdavanju dozvola za gradnju znatno smo unapredili, do najkraćih mogućih rokova doveli. Ako je predata kompletna dokumentacija, prvi dan naši urbanisti obavljaju kontrolu glavnog projekta, drugog dana se vrši obračun i utvrđuje visina naknade za uređenje zemljišta (a te naknade su povoljne, najveće u ekstra zoni Zlatibora oko 300 evra), dok se već trećeg dana izdaje građevinska dozvola. Dešavalo se da investitor u Beogradu plati tu naknadu, pa pođe na Zlatibor i posle nekoliko sati u čajetinskoj upravi preuzme građevinsku dozvolu – priča za „Politiku“ Veljko Radulović (31), možda i najmlađi načelnik jedne opštinske uprave u Srbiji koji je u ovoj opštini prošao ceo put od pripravnika do sadašnje funkcije.

On dodaje da je čajetinska uprava znatno podmlađena prijemom sedam-osam školovanih mladih ljudi koji su se sa studiranja u većim gradovima vratili ovde u zavičaj da rade. I sada oni nastoje da Zlatibor postane turistički centar evropskog nivoa.

Efikasnost mladih kadrova hvali i predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović.

- Mladi menjaju nekadašnju sliku opštinskih birokrata i činovnika, pa stvaraju modernu lokalnu samoupravu, pri čemu je načelnik Veljko ovde predvodnik te sposobne generacije. Naruku im ide što smo u poslednjoj deceniji mnogo uradili na planskoj dokumentaciji i lokalnoj infrastrukturi celog zlatiborskog područja: s preciznim opštinskim odlukama, stimulativnim naknadama za investitore, povoljnim ambijentom. Zato gotovo da nema dana da neko od investitora ne dođe kod nas u opštinu interesujući se za kakvu gradnju na Zlatiboru. Zato je i ova planina možda vodeće gradilište u državi: kod nas je u prošloj godini izdato 90 dozvola za gradnju, u Beogradu 40, a u Užicu samo jedna – napominje Stamatović.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;