Novi Sad se guši u azbestu

17.09.2014. | 24sata

Podbara se guši od azbesta na starim industrijskim postrojenjima, a ovog opasnog materijala puni su još i Telep, Salajka, Klisa i Adice. Iako je grad krenuo u akciju skidanja azbestnih krovnih ploča sa škola, Novi Sad ima napretek ovog opasnog materijala o kojem niko ne vodi računa.

Zasad su azbestne ploče skunute sa krova Elektrotehničke škole „Mihajlo Pupin“, dok se na isti problem požalila i osnovna škola u Budisavi. Iz Gradske kuće saopštavaju da trenutno ne znaju koje još škole imaju takve krovove, ali znaju da će njihovo uklanjanje biti tokom raspusta sledeće godine.

- Najviše ovog materijala ima na krovovima, zidovima i vodovodnim cevima starih i napuštenih industrijskih postrojenja. Azbest je opasan kada se slomi i kada je oštećen, tako da se prilikom demontaže mora jako paziti – kaže Saša Maksimović, inženjer firme „Šoša“, koja jedina uz JKP „Stan“ ima dozvolu da u gradu sakuplja i transportuje ovaj otpad.

Kako Novi Sad nema deponiju na koju može da odloži azbest, on se prevozi u Leskovac ili Kikindu, jedina dva grada koja imaju deponije za odlaganje ovog materijala. JKP „Stan“ nema evidenciju na kojim objektima ima azbesta, a kažu da su poslednji krov sa takvim pločama skinuli nedavno sa zgrade u Puškinovoj.

Azbest nije opasan kada je u čvrstom stanju, no kada se polomi ili ošteti njegova vlakna mogu da dospeju u pluća. Kako ne mogu da se razgrade, nakon nekog vremena može doći do inficiranja i bolesti od raka pluća do azbestoze.

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


PIRAMIDA
PIRAMIDA
SREMSKA MITROVICA
www.piramidasm.rs

BAN-INOX
BAN-INOX
STARA PAZOVA-NOVI BANOVCI
www.ban-inox.rs

NIMEL
NIMEL
NOVI BEOGRAD

GROLIT-RAD
GROLIT-RAD
BEOGRAD-OSTRUŽNICA
www.grolitrad.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Саша 30.06.2020.
Имам проблеме које сте описали. Две куће у...
Darko 22.06.2020.
Težište gužve će se preneti na raskrsnicu K...
Milan 16.06.2020.
Na zgradi u ulici Stanislava Sremčevića 1 u...
Bozo Ristanović 15.06.2020.
U periodu od pet godina nakon izgradnje hid...
Шумадинац 15.06.2020.
Нема разлога да се и јужни део пруге не изг...