INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Novi Sad se guši u azbestu

17.09.2014. | 24sata

Podbara se guši od azbesta na starim industrijskim postrojenjima, a ovog opasnog materijala puni su još i Telep, Salajka, Klisa i Adice. Iako je grad krenuo u akciju skidanja azbestnih krovnih ploča sa škola, Novi Sad ima napretek ovog opasnog materijala o kojem niko ne vodi računa.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Zasad su azbestne ploče skunute sa krova Elektrotehničke škole „Mihajlo Pupin“, dok se na isti problem požalila i osnovna škola u Budisavi. Iz Gradske kuće saopštavaju da trenutno ne znaju koje još škole imaju takve krovove, ali znaju da će njihovo uklanjanje biti tokom raspusta sledeće godine.

- Najviše ovog materijala ima na krovovima, zidovima i vodovodnim cevima starih i napuštenih industrijskih postrojenja. Azbest je opasan kada se slomi i kada je oštećen, tako da se prilikom demontaže mora jako paziti – kaže Saša Maksimović, inženjer firme „Šoša“, koja jedina uz JKP „Stan“ ima dozvolu da u gradu sakuplja i transportuje ovaj otpad.

Kako Novi Sad nema deponiju na koju može da odloži azbest, on se prevozi u Leskovac ili Kikindu, jedina dva grada koja imaju deponije za odlaganje ovog materijala. JKP „Stan“ nema evidenciju na kojim objektima ima azbesta, a kažu da su poslednji krov sa takvim pločama skinuli nedavno sa zgrade u Puškinovoj.

Azbest nije opasan kada je u čvrstom stanju, no kada se polomi ili ošteti njegova vlakna mogu da dospeju u pluća. Kako ne mogu da se razgrade, nakon nekog vremena može doći do inficiranja i bolesti od raka pluća do azbestoze.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;