PRIJAVA-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Antić: Zemlje Dunavskog regiona podržavaju „Južni tok“

16.09.2014. | Tanjug

Mađarska, Srbija i Bugarska i privredne komore tih zemalja podržavaju izgradnju gasovoda „Južni tok“, jer će doprineti ekonomskom razvoju tih zemalja i zato očekuju da će se EU i Rusija dogovoriti oko tog projekta.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Ministar energetike Srbije Aleksandar Antić je istakao da izgradnja „Južnog toka“ i gasne interkonekcije sa Bugarskom pruža mogućnost revitalizacije industrije i izgradnju novih proizvodnih kapacitata.

On je na konferenciji o upotrebi gasa u Dunavskom regionu u Budimpešti napomenuo da Srbija ima jedan pravac snabdevanja gasom, a domaći izvori zadovoljavaju samo 20 odsto domaće potrošnje gasa. Antić je rekao da je neophodna snažnija regionalna saradnja u energetici, jer energetska stabilnost nije pitanje jedne države, nego čitavog regiona.

- To ne pričam samo zato što Srbija i Bosna i Hercegovina imaju problema sa energetskim kapacitetima nakon majskih poplava – rekao je Antić.

On je napomenuo da globalna upotreba gasa, koji se smatra najčistijim energentom, postaje sve veća. Do 2030. godine upotreba gasa mogla bi da poraste 50 odsto, što znači da će gas činiti 25 odsto upotrebe svih energenata, naveo je Antić.

Zamenik ministra energetike Rusije Anatolij Janovski naveo je da u Dunavski region odlazi oko 40 odsto ruskog izvoza gasa, a mnoge zemlje zavise bas od ruskog gasa koji se transportuje preko Ukrajne, zbog čega važna izgradnja Južnog toka kao alternativnog pravca snabdevanja. On je naveo da je prošle godine u taj region isporučeno 69 milijardi kubika plavog goriva odnosno oko 50 odsto ukupne potrošnje tih zemalja.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


MERIS
MERIS
BEOGRAD-PALILULA
www.meris.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Tanja 24.11.2023.
Čini mi se da ne bi bila loša ni kombinacij...
DARKO 06.11.2023.
Na svake 2 godine ili pred izbore ista prič...
Pele 28.09.2023.
Ja sam bio skeptičan kaoa su mi nudili ali ...
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...
almir 30.08.2023.
Da li je planom rekonstrukcije predvidjeno ...

;