Mihajlović: Moramo biti brži od drugih

15.09.2014. | Tanjug

Potpredsednica Vlade Zorana MIhajlović kaže da ova vlada mora biti brža od drugih u realizaciji projekata, jer su neki pre već mnogo vremena potrošili, a Srbiji je za razvoj potrebna saobraćajna i energetska infrastruktura.

- Ova vlada nije pravljena da bi je bilo ko pretekao, već da bi Srbija pretekla sve druge u regionu i pokazala da je ozbiljna i uređena zemlja – istakla je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture", u intervjuu za novosadski „Dnevnik“.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Prema njeim rečima, poseta premijera Aleksandra Vučića Kini je izuzetno važna, jer ne samo što će učvrstiti postojeće zajedničke projekte, već daje i podstrek da se Srbija dodatno razvija i postane čvorište transportnih koridora u regionu, kao i lider u novim infrastrukturnim projektima. Mihajlović je ocenila da je susret srpskog i kineskog premijera, Aleksandra Vučića i Li Kećanga, te potvrda dobrih odnosa dveju država, za Srbiju, jedan od najvažnijih događaja u ovoj godini.

- Do sada su Srbija i Kina uvek imale odlične političke i dobre ekonomske odnose, ali je sigurno da privredna saradnja može i mora biti bolja, posebno kad je reč o kineskim investicijama i infrastrukturnim projektima. O tome se puno govorilo, ali mi se čini da nije urađeno onoliko koliko je moglo, imajući u vidu dobre političke odnose dve zemlje – izjavila je potpredsednica Vlade.

Ona je posebno istakla da i činjenica da je kineski premijer prihvatio da se se samit Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope održi u Beogradu, a ne u zemlji u kojoj je prvobitno planiran, dovoljno govori o tome koliko je predsednik Vlade Srbije uvažavan u najmnogoljudnijoj zemlji na svetu.

- To može samo da doprinese bržoj realizaciji projekata o kojima se u Pekingu razgovaralo – konstatovala je Mihajlović.

Upitana kada bi bilo realno očekivati početak radova na izgradnji brze pruge od Beograda do Budimpešte, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je rekla da će sasvim sigurno proći bar šest meseci pre nego što se zakopa prvi ašov budući da se nakon parafiranja moraju uraditi idejni i glavni projekat, kao i rešiti pitanje eksproprijacije.

- Bila bih presrećna da se to desi u tom roku, jer kada se rade veliki infrastrukturni projekti, u kojima učestvuje više zemalja, kakav je pruga Beograd-Budimpešta, onda ti procesi traju još duže – izjavila je Mihajlović.

Ona je istakla i da je premijer u Kinu otišao dobro pripremljen, sa svim značajnim projektima i saobraćaju i u energetici.

- Trasa brzog puta od Beograda do Zrenjanina jedan je od projekata sa kojima ova Vlada želi što pre da krene u realizaciju, jer preliminarna studija izvodljivosti pokazuje da je ta deonica vrlo isplativa. Još pre mesec dana Saobraćajni insitut CIP je dobio zadatak da uradi detaljnu studiju, kako ne bismo gubili vreme i što pre krenuli u izradu projektne dokumentacije – naglasila je ona.

Govoreći o realizaciji projekta tunela kroz Frušku goru, ona je rekla da se on nalazi u početnoj fazi, kao i da je sam tunel sastavni deo budućeg auto-puta Ruma-Novi Sad.

- Urađen je generalni projekat, postoji planiski osnov, a sledeći korak je izrada idejnog i glavnog projekta. Ukupno je 500 miliona dinara na raspolaganju za taj projekat, po 250 miliona iz NIP-a i „Fonda za kapitalna ulaganja Vojvodine“, i sad je potrebno raspisati javnu nabavku za izradu idejnog projekta – kaže ministarka.

Za prethodna četiri i po meseca, koliko postoji novo Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, ubrzani su, prema njenim rečima, radovi na deonici Ub-Lajkovac, koja se gradi već četiri godine, a pre mesec dana započeti su radovi na još dve deonice koje grade kineski izvođači, Obrenovac-Ub i Lajkovac-Ljig.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Žikica 09.04.2021.
Super, mnogima od nas je pomoć bitna. Inte...
Aleksandar 09.04.2021.
Kako ste naivni, obećanje, ludom radovanje....
Tijana 08.04.2021.
Kada mogu da se prijavim i gde?
Muvica 07.04.2021.
Kako da se prijavim za zamenu stolarije i f...
Ljubisa 07.04.2021.
Pitanje: da li ce moci da se prijave za ref...