INFONET-468X60-BANNER

Brze pruge, nova era železničkog saobraćaja i razvoja Srbije (video)

15.09.2014. | Tanjug

Izgradnjom brze pruge od Beograda do Budimpešte počeće nova era železničkog saobraćaja i razvoja Srbije, kažu u Saobraćajnom institutu CIP i ističu da će Srbija tim projektom uhvatiti korak sa naprednim zemljama Evrope i sveta.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

- Ovo je prvi put da jedan premijer Srbije maksimalno daje podršku železnici i to nas raduje. Mi u CIP-u, takođe, dajemo punu podršku premijeru i spremni smo tehnički potpuno da odgovorimo zadataku, ako nam bude dato da radimo taj projekat koji je Aleksandar Vučić najavio u Pekingu – rekao je „Tanjugu“ geneneralni direktor CIP-a Milutin Ignjatović.

Većina pruga u Srbiji je građena u 19. veku i naši vozovi često idu brzinama od 30 i 40 kilometra na sat, kaže Ignjatović, dodajući da je najmlađa pruga Beograda-Bar stara oko 40 godina i takođe dotrajala. Ignjatović smatra da se država nije domaćinski odnosila prema prugama u prethodnom periodu, ali i da železnica nije mnogo vodila računa.

Ignjatović je istakao da sada prvi put imamo najavljen projekat za 21. vek, koji će Srbija realizovati u saradnji sa Kinom, kao i da je CIP sposoban da projektuje pruge i za brzine od 300 km na sat.

- Mi smo još pre dvadesetak godina počeli da radimo za neke deonica od Batajnice za brzine od 250 km, ali to nije zaživelo u Srbiji – dodao je on.

Pruga za velike brzine od 300 km na sat na železničkom Koridoru 10, na pravcu Budimpešta-Beograd bila bi korisna za ceo regiono i kasnije bi je trebalo produžiti do Atine i Beča, naveo je Ignjatović. Ta pruga biće potpuno nova, dvokolosečna i za putnički saobraćaj, a gradiće se, kako je najavljeno, koncesijom ili nekim drugim vidom javno-privatnog partnerstva.

Ignjatović je podsetio da je prethodnih godina bilo planirano da se izgradi pruga za brzine od najmanje 200km na sat na delu od Novog Sada do Budimpešte, što je dogovarano sa mađarskim železnicama. Tu sada postoji samo jedan kolosek i trebalo bi da se izgradi još jedan, u okviru modernizacije postojeće pruge za mešoviti saobraćaj odnosno putnički i teretni, kaže generalni direktor CIP-a.

Taj institut je, takođe, radio na projektu za prugu od Stare Pazove do Novog Sada za brzine do 200 km na sat, koja je predviđena za gradnju u okviru realizacije ruskog kredita. On kaže da će se, kako je najavljeno, najverovatnije sa tom modernizacijom pruge od Beograda do mađarske granice paralelno graditi potpuno nova brza pruga za brzine od 300 km na sat samo za putnički saobraćaj.

- Srbija zauzima centralno mesto u Jugoistočnoj Evropi i najkraća veza između Atine i Budimpešte je upravo Koridor 10 odnosno pravac Budimpešta-Beograd-Niš-Skoplje. Koridor 10 je na tom delu za 330km kraći u odnosu na konkurentski Koridor 4 preko Bugarske, Rumunije i Mađarske – naglasio je Ignjatović.

Kako je rekao, da bi brze pruge bile isplative moraju da imaju prevoz veći od milion putnika dnevno na celoj trasi. Ignjatović je napomenuo da je železnički prevoz najbezbeniji, najekonomičniji i ekološki najčistiji. On ističe da tu nije reč samo o Srbiji već i da Evropa od nas traži da modernizujemo pruge u skladu sa 21. vekom i budućim članstvo u EU.

Premijer Vučić je tokom posete Kini razgovarao sa predstavnicima više velikih kineskih kompanija o mogućnostima investiranja u Srbiju, a između ostalog i u izgradnju pruge Budimpešta-Beograd.

Krak Koridora 10 između Beograda i Budimpešte je dugačak oko 350 kilometara i sada je vozom do Budimpešte potrebno oko sedam-osam sati. Deo kroz Srbiju je dug oko 184km i kroz Mađarsku 166km. Gradnja pruge za velike brzine kroz Srbiju, prema nekim ranijim procenama, mogla bi da košta oko 900 milona evra, a kroz Mađarsku i dvostruko više.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;