INFONET-468X60-BANNER

„Južni tok“ ipak bez odlaganja

05.09.2014. | Blic

U bugarsku luku Burgas stigao je jedan od četiri broda iz Italije na kojem će se zavarivati cevi za „Južni tok“. Brod „Kastor sej“ iz Italije koristiće se za zavarivanje 12-metarskih cevi koje će se kasnije spuštati na dno Crnog mora. Prošle sedmice u Varni su istovarene cevi za gasovod, čija je gradnja, po nalogu EU, privremeno obustavljena u Bugarskoj.

Ova vest obradovala je sve u „Srbijagasu“, gde su potvrdili da odlaganja gradnje gasovoda kroz Srbiju neće biti „čak ni ako radovi u Bugarskoj i dalje budu stopirani“.

Ginter Etinger, potpresednik Evropske komije za energetiku, pre tri dana rekao je da „Južni tok“ može da se „gradi, ali po evropskim pravilima“. Ta pravila predviđaju da „kompanije koje proizvode gas ne mogu da budu istovremeno i vlasnice gasovoda u EU“, što odgovara zemljama preko čije će teritorije prolaziti gasovod.

- To znači – navode u „Srbijagasu“ - da će se naš udeo u vlasništvu srpsko-ruskog preduzeća povećati.

Gradnju kroz Srbiju realizovaće preduzeće „Južni tok Srbija“ koje su formirali „Gasprom“ i „Srbijagas“. „Gasprom“ u ovom preduzeću, čiji je izvršni direktor Dušan Bajatović, ima 51 odsto, a „Srbijagas“ 49 odsto vlasništva. Taj odnos će, verovatno, po nalogu Brisela biti promenjen u našu korist.

- Naša država neće davati garancije „Srbijagasu“ za izgradnju gasovoda jer je sa „Gaspromom“ dogovoren zajam koji bi se vraćao tek od dividendi. Reč je o garanciji za kredit „Srbijagasu“ od 75 miliona evra za osnivački ulog u „Južnom toku Srbija“ – rekao je Bajatović.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


MERIS
MERIS
BEOGRAD-PALILULA
www.meris.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...
Darko 14.03.2024.
Pa kad cveta mito i korupcija. Ako se to is...

;