IZOLACIJA-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

Neimare „berza“ vodi u svet

02.09.2014. | Dnevnik

Na veb-portalu „Privredne komore Srbije“ otvorena je stranica koja će omogućiti udruživanje malih građevinskih firmi s velikim u dobijanju određenih poslova na stranim tržištima. Reč je o nekoj vrsti berze, gde će svaka građevinska firma moća da ostavi svoje podatke, što bi trebalo da dovede do jednostavnijeg kontakta u slučaju zainteresovanosti za određene poslove.

Sekretar „Udruženja za građevinarstvo pri Privrednoj komori Srbije“ Viktor Kobjerski rekao je da će to biti prvi put da se na jednom portalu nađe ponuda i tražnja, odnosno gde firme imaju mogućnost da istaknu svoje „lične karte“, a zainteresovani da izaberu one za koje smatraju da im odgovaraju. Suština je, po njegovim rečima, u tome da te „lične karte“ treba da sadrže sve o svakoj firmi, a pre svega o tome kakvim resursima raspolažu, šta rade i šta nude.

- Tako, na primer, male i velike firme, bez razlike, koje imaju određen broj radnika, inženjera, mogu istaknuti na sajtu da je samo deo njih na raspolaganju za konzorcijum. Isto važi i za mašine – objašnjava Kobjerski.

Male firme bi mogle dobiti posao u inostranstvu samo ako se udružuju s velikima, ističe on, i dodaje da na našem tržištu građevinarstva trenutno postoje samo tri firme koje su dovoljno jake da mogu povesti konzorcijume u inostranstvo – „Energoprojekt“, „Mostogradnja“ i „Putevi Užice“.

- Nosioci konzorcijuma mogu biti samo oni koji su jaki. Samo oni mogu povesti firme i s njima dobiti još više poslova – rekao je Kobjerski, i ocenio da će biti potrebno oko mesec dana da firme shvate prednosti tog sajta i da počnu to da koriste.

On je ukazao na to da građevinska industrija u Srbiji jedva opstaje, i da nije tih poslova u inostranstvu, sve bi odavno nestalo.

- Pretpostavljam da će, kad se budu udruživali u konzorcijume, moći da računaju i na pomoć države kroz neki garancijski fond ili na neki drugi način. Država bi mogla pomoći da se malo pojača konkurisanje na stranim tržištima, a i da se dobiju garancije na našim, da bi i mali direktno mogli dobiti posao – rekao je Kobjerski.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


LORENCIC-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Zoran Šumaruna 19.02.2024.
Pravilno postavljena podkonstrukcija i prav...
Stojkovic 12.02.2024.
A voda sto Malo Malo pa nestane to nema vez...
Sile 24.01.2024.
Sve ovo je super, ali fali nam minimum jos ...
Darko 17.01.2024.
A što tako ne okreče Beograd? Svi stranci s...
Branka 06.01.2024.
Videla sam hotel i u šoku sam. Ne razumem z...

;