INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Žalba odložila obnovu „Grbavca sa Drine“

28.08.2014. | Novosti

Grbavac sa Drine, kojeg u Foči još zovu i „Kvazimodo“, otkucao je 132 godine postojanja, a ovih dana trebalo je da, treći put, krene u rekonstrukciju. Po projektu urađenom u Trebinju, a poštujući zahteve Komisije za kulturno-istorijsko nasleđe BiH, vratiće mu se izvorni oblik središnjeg dela od 55 metara između kula.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

- Na raspisanom tenderu, po projektu „Inženjeringa“ iz Trebinja, a za cenu od 707.000 maraka dobila je firma „Konstruktor“ iz Foče, ali je Kancelarija za razmatranje žalbi u Sarajevu, usvojila prigovor „Heringa“ iz Širokog Brijega, pa smo ovih dana raspisali novi tender. To će nas verovatno odvući u 2015. godinu, kad će se pristupiti ispravljanju „grbe“ na „Karlu“, uz dodatak pešačke staze – kaže za „Novosti“ Branko Radović, predsednik tenderske komisije.

Sadašnji izgled „grbavca“, most je dobio 2006. godine, pošto je pre toga jedinica SFOR skinula konstrukciju, kojom su nakon „Dejtona“ povezali kule Karlovog mosta.

- Onda je vojska RS zasukala rukave, pa je napravila ovo što sada imamo kod Kazneno-popravnog zavoda u Foči – kaže Čedo Zelenović, u to vreme aktivni oficir, a sada rukovodilac Civilne zaštite u Foči.

Most kod Kazneno-povravnog zavoda u Foči je najbliža veza, pre svih, sanitetskim vozilima iz gradova na Drini i Limu ka Regionalnom medicinskom centru i univerzitetskoj bolnici, zbog čega je izuzetno prometan, ali i opasan po učesnike u saobraćaju, jer je bez pešačke staze i uskog koloseka.

- Mi smo već dobili projekat koji je uradio „Inženjering za građevinarstvo“ iz Trebinja. Ta rekonstrukcija Karlovog mosta će koštati oko 700.000 maraka. Opština Foča će obezbediti 300.000, a Vlada RS dodatnih 400.000 maraka – kaže za „Novosti“ Branka Salamadija, načelnik odeljenja za prostorno uređenje, i stambeno komunalne poslove u Foči.

Ova žalba „Heringa“ je za kratko odložila radove na mostu, za posle izbora i ko zna čega još.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;