Obnova kuća u Obrenovcu počinje u utorak 19. avgusta

18.08.2014. | Novosti

U Obrenovcu će od utorka 19. avgusta početi obnova prvih devet kuća oštećenih i srušenih u majskim poplavama od ukupno 69 koje će dobiti rešenja za materijalnu pomoć države, najavili su predstavnici Vlade Srbije i poručili da će svi objekti u Srbiji porušeni usled katastrofalnih poplava biti ponovo izgrađeni do početka zime.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Ministar odbrane Bratislav Gašić najavio je da će od utorka pripadnici Vojske Srbije početi sa raščišćavanjem postojećih objekata i terena da bi građevinske ekipe mogle da počnu sa radovima.

Od 169 prijavljenih oštećenja na objektima u Obrenovcu, do sada je utvrđena šteta samo na 69 objekata i oni će dobiti pravosnažna rešenja od kojih će prvih devet već krenuti da se realizuju, rekao je Gašić prilikom obilaska porodice Ivanović u obrenovačkom naselju Rvati čija je kuća takođe stradala, i od sutra počinju radovi na njenoj obnovi.

Gašić je rekao da očekuje da će do kraja nedelje svih 69 domaćinstava čiji su objekti srušeni u Obrenovcu biti sređena i očišćena za početak izgradnje novih kuća. Ministar odbrane je poručio da ja veoma važno da sutra, kada budu dodeljivana rešenja za obnovu kuća u Obrenovcu, domaćini budu kod svojih kuća da pokažu svoje priključke za vodu, struju, daljinsko grejanje da inženjerijske jedinice Vojske Srbije nešto ne oštete zato što nisu bili obavešteni.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za obnovu poplavljenih područja Marko Blagojević rekao je da je na nivou Srbije do kraja prošle nedelje izdato više od 4.100 rešenja za obnovu oštećenih objekata i najavio da će taj posao dodele rešenja biti završen do kraja avgusta. Blagojević je izrazio uverenje da će svi građani koji su dobili rešenja do polovine septembra dobiti i materijalnu pomoć države. Nakon početka izgradnje porušenih objekata u Obrenovcu kreće obnova kuća u Krupnju i drugim gradovima Srbije, najavio je Blagojević i poručio da obnova oštećenih objekata mora da bude završena do početka zime.

Predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković rekao je da je opština do sada izdala oko 2.100 rešenja za materijalne nadokande za oštećene objekte, a od toga su 470 postala pravosnažna i najavio da će izdavanje rešenja biti završeno do kraja avgusta.

- Od 69 rešenja za obnovu kuća u Obrenovcu, opština je do sada izdala 22 rešenja, a od toga je 9 postalo pravosnažno i radovi mogu da počnu i naglasio da nijedan jedini dinar ne sme da ode tamo gde mu nije mesto – poručio je Čučković.

Četvoročlanoj porodici Ivanović u obrenovačkom naselju Rvati, teško je oštećena kuća od oko 80 kvadratnih metara u majskim poplavama, kada je voda narasla na oko 3,2 metra i skoro potpuno je preplavila. Pošto nisu mogli da se vrate u poplavljena kuću, stanovali su kod rodbine i prijatelja, a kada se voda povukla, kako je rekla Božana Ivanović, dobili su šator iz donacija koji su smestili u dvorište i tu žive do danas.

Uskoro obnova nasipa na Savi i Kolubari

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za obnovu poplavljenih područja Marko Blagojević izjavio je danas da predstavnici vlade u ovom trenutku razgovaraju sa više donatora za finansiranje obnove odbrambenih nasipa na obalama Save i Kolubare kod Obrenovca, kako bi se taj grad zaštitio od ponovnih poplava. Samo za popravku oštećenih objekata za zaštitu od poplava u Obrenovcu potrebno je najmanje 15 miliona evra, naveo je on.

- To je posao koji mora da počne što je moguće pre – naglasio je Blagojević i napomenuo da će biti uzaludan trud na obnovi oštećenih kuća u Obrenovcu ako se ne poprave odbrambeni nasipi i drugi objekti za zaštitu od poplava, jer već na jesen predstoje obilnije padavine.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nenad 25.01.2022.
Kod krovne membrane ljudi greše zato što ps...
Goran 23.01.2022.
Sky Fort Sofia 202 m !
Gradjevinarstvo.rs 21.01.2022.
Tako je, ali Avaz Twist Tower ima visinu od...
Adi 20.01.2022.
Avaz Twist Tower Sarajevo Bosna i Hercegovi...
Nenad 12.01.2022.
Neće poskupeti kamen. Kamen struganik, prir...