INFONET-468X60-BANNER

Građevinarima neophodna Razvojna banka?

11.08.2014. | Tanjug

Sekretar Udruženja za građevinarstvo u Privrednoj komori Srbije Viktor Kobjerski, rekao je da je neophodno osnivanje Razvojne banke ili nekog fonda kako bi se građevinarima obezbedile garancije za nastup na domaćem i inostranom tržištu.

On je rekao Tanjugu da će predviđene izmene Zakona o planiranju i izgradnji, uz najavljene velike projekte u zemlji, podstaći oporavak građevinske industrije. Prema njegovim rečima, najveći problem srpskih građevinara danas je njihov bonitet, zbog kojeg u poslednjih pet godina nijedna manja građevinska firma nije uspela da dobije poslove, već su radile kao podizvođači, jer su na velikim tenderima posao uglavnom dobijale strane firme, pa sada imaju problem da se bore na tržištu sa konkurentnijim firmama iz inostranstva.

- Naši izvođači radova moraju da imaju Razvojnu banku ili neke fondove koji će im obezbediti garancije za nastup na tržištu - poručio je Kobjerski.

Izmenjeni Zakon o planiranju i izgradnji, koji bi, kako je najavljeno, trebalo da bude usvojen početkom septembra, stvoriće mnogo bolju klimu za razvoj građevinskog sektora, smatra sagovornik Tanjuga.

- Novi zakon će dosta skratiti period izdavanja građevinskih dozvola, koji je kod nas bio fantastično dug, a investitori će obratiti malo više pažnje na srpsko tržište - naglašava Kobjerski.

Kako je ukazao, još je pod znakom pitanja problem konverzije prava korišćenja u pravo svojine na građevinskom zemljištu, kao i to da li će oni koji su otkupili fabrike i promenili njihovu namenu morati da plate građevinsko zemljište.

- Mi imamo stav da svi koji grade ne bi trebalo da plate zemljište, kao što je to svuda u svetu - rekao je Kobjerski.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;