SFSOPLATE-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

„Solaris Energy“ gradi drugu solarnu elektranu u Kladovu

04.08.2014. | E-kapija

Preduzeće „Solaris Energy“ iz Kladova, uz finansijsku podršku i partnerstvo sa ProCredit bankom, nastavlja izgradnju i druge solarne elektrane u opštini Kladovo, čiji će kapacitet biti 999 kilovata (kW) i u koju će biti uloženo više od milion evra.

Ilustracija (Foto: PIxabay.com)

Prva faza solarne elektrane se nakon 6 meseci rada pokazala kao isplativ projekat ulaganja u obnovljive izvore energije, pa je nastavak gradnje druge solarne elektrane iste snage bio investiciono opravdan. Realizovan je zahvaljujući specijalnoj kreditnoj liniji ProCredit banke sa bespovratnim podsticajem od 15% od vrednosti dobijenog kredita, i uz podršku Nemačke razvojne banke KfW i Evropske komisije, navela je ProCredit banka u saopštenju.

„Proizvodnja električne energije u našoj prvoj solarnoj elektrani u Kladovu se odvijala prema predviđenom planu i pored toga što je broj sunčanih dana bio ispod proseka u tekućoj godini. Prihod od prodaje električne energije je bio dovoljan da se servisiraju sve obaveze banci kao i svi operativni troškovi i troškovi održavanja. Kao i do sada, ProCredit banka nam je, uz stručnost na polju ulaganja u obnovljive izvore energije, pružila podršku kao partner u novoj fazi projekta na istoj lokaciji“, istakao je Miloš Kostić, direktor preduzeća „Solaris Energy“.

Prema njegovim rečima, početak gradnje druge solarne elektrane na području Negotinske krajine će biti u prvim danima avgusta, a završetak gradnje i njeno puštanje u rad je planirano za početak oktobra 2014. godine.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;