Inspekcije i građevinske firme saveznici na istom poslu

29.07.2014. |

Posle stupanja na snagu izmena Zakona o radu i Zakona o PIO, inspekcijski nadzor u oblasti radnih odnosa i bezbednosti i zdravlja na radu u građevinskim firmama biće pojačan, izjavio je danas ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Akesandar Vulin ukazavši da su i predstavnici inspekcije i kompanija saveznici na istom poslu.

- Nije uloga inspekcija samo da kažnjava, nije naša želja da inspekcija bude pretnja i strah, naša želja je da budemo saveznici na istom poslu da imamo isti cilj: veću bezbednost radnika, prijavu svakog radnika, dobar poslovni ambijent. Inspekcija je tu da u tome pomogne – rekao je Vulin na sastanku sa predstavnicima privrednih društava anagažovanih na građevinskim projektima.

On je ukazao da je neophodno da se predstavnici kompanija upoznaju sa zakonskim izmenama koje su nedavno donete, sa novim pravilima i novim ovlašćenjima inspekcija. Prema njegovim rečima ovo je prvi u nizu sastanaka koji će biti organizovani u celoj Srbiji sa predstavnicima svih industrijskih grana. Građevinska industrija je prva došla na red jer je njihova sezona radova u toku i informacije su im sada potrebne, objasnio je ministar.

Direktor Inspektorata za rad Bojan Jocić naglasio je da inspekcija u toku ovog meseca kontrolisala 96 poslodavaca koju su aktivni na gradilištima, izdali su 45 rešenja zbog kršenja Zakona o bezbednosti na radu i Zakona o radu, a izdato je i 34 zahteva za pokretanje prekršanih postupaka. On je naglasio da je inspekcija na nekim gradilištima na Koridoru 10 i 11 zatekla 20 osoba koje su radile „na crno“, dok je jedan deo radnika, koji verovatno nisu bili prijavljeni, pobegao sa gradilišta. Jocić je, takođe naveo primer da je u jednoj firmi od 30 ljudi koji su zatečeni na gradilištu samo 11 bilo prijavljeno dok su ostali radili „na crno“.

On je podsetio da se prema izmenama Zakona o radu ugovori o radu sada moraju nalaziti na gradilištu i da je to nova obaveza poslodavaca. Jocić je ukazo da je ovo bila preventivna kontrola i da će inspekcija u narednom periodu kontrole pojačati. Takođe je naglasio i da će građevinske firme u većoj meri morati da vode računa o pravilima koja se odnose na bezbednost zdravalja na radu. Prema njegovim rečima u toku julske kontrole izdato je osam rešenja o zabrani rada na radnom mestu zbog apsolutne nebezbednosti. On je preporučio učesnicima današnjeg sastanka da utiču na svoje podizvođače da isprave nepravilnosti i posluju u skladu sa zakonskim propisima.

Današnjem sastanku, između ostalih, prisustvovali su predstavnci građevinskog sektora, investitora i izvođača radova, kao što su JP „Putevi Sribje“, „Koridori Sribje“, JP „Železnice Sribje“, „Energoprojekt“, „Mostogradnja“, „Ratko Mitrović“.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 20.09.2021.
Najlakše se legalizacija rešava tako što se...
Nenad 14.09.2021.
Lepo što država pomaže, jedino treba videti...
BISERKA 13.09.2021.
Drago mi je sto se radi u unapredjenju ener...
Milena-srecica 31.08.2021.
Oduševljena sam ovom ponudom za zamenu stol...
Bata 24.08.2021.
Na koji će način da se realizuje način prel...