Beogradske kapija: Obnova zavisi od novca (video)

25.07.2014. | RTV

Obnova beogradske kapije, prepoznatljivog simbola Novog Sada i spomenika Kulture smeštenog u donjem delu Petrovaradinske tvrđave, ulazi u drugu godinu restauracije, a da se radovima ne nazire kraj. To se može zaključiti nakon obilaska gradilišta, ali i iz saopštenja nadležnih u kojima se navodi da nastavak radova zavisi od daljeg priliva novca.

Beogradska kapija dobila je najzad novo lice, ali za sada samo u gornjem delu i na novosadskoj strani. Predstoji još obnova fasade sa druge strane, zatim pešačkih i kolskih prolaza, ozelenjavanje površine iznad kapije, kao i konzervatorski i restauratorski radovi. Nedostatak novca u pojedinim fazama radova, njihova zahtevnost, ali i vremenski uslovi uticali su na to da se oduže radovi čiji je završetak bio planiram krajem prošle godine. Koliko je obnova bila neophodna ukazuje podatak da kroz kapiju dnevno prođe skoro 20.000 vozila. Vrednost ugovora o obnovi kapije, potpisanog krajem 2012. godine je 35 miliona dinara, a radove nadzoru „Zavod za zaštitu spomenika kulture“ i „Poslovni prostor“.

Kako kažu u „Poslovnom prostoru“, preduzeću koje rukovodi projektom obnove, novac su do sada po sedam i po miliona dinara obezbedili Vlada Vojvodine i Grad Novi Sad, odnosno „Banka Inteza“ 10 miliona. Međutim, isti iznos još nije stigao iz Ministarstva kulture, a od priliva tih sredstava zavisiće dalja rekonstrukcija. Poslednja rekonstrukcija rađena je između dva svetska rata, kada je kapija i dobila današnji izgled. Naredna obnova usledila je početkom devedesetih kada je fasada samo prekrečena. Beogradska kapija je izgrađena 1753. godine.

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Zvezdan 23.02.2021.
Ovo je samo zanimljivost za nas. Naše zelen...
Куриња 17.02.2021.
Када креће са радовима?
Sulja Besir 09.02.2021.
Jeli radite u Austriju imamo 270 m2 tarasei...
Saurus 08.02.2021.
Liči na bledu kopiju Karađorđevog trg u Bat...
DARKO 08.02.2021.
Stanovnici naselja Stepa Stepanović NEĆE "m...