10 arhitektonskih promašaja (četvrti deo) - Kuća na vodopadu, Frank Lloyd Wright

05.02.2010. | Gradjevinarstvo.rs

Frank Lloyd Wright je takođe eksperimentisao, i to sa: podnim grejanjem, oblakoderima napravljenim od zavarenih staklenih cevi, ingenioznim jeftinim konstruktivnim rešenjem od drveta i betona… Neki od eksperimenata su radili, mnogi nisu.

Wright je kratko studirao građevinu, ali njegove ideje u vezi sa konstrukcijom su bile više plod intuicije nego stvarnog znanja.

Prema istoričaru arhitekture Franklin Toker-u, Wright-ovi asistenti su često ojačavali armaturu bez njegovog znanja. On je imao uspešne konstrukcije, kao što je npr. hotel Imperial u Tokiju, koji je izdržao veliki zemljotres, ali i mnoge neuspešne, demonstrirane u otpadanju konzola.

Witold Rybczynski, profesor urbanizma na univezitetu Warhton u Pensilvaniji, SAD, skreće pažnju na 10 velikih arhitektonskih promašaja, koji su odabrani po jednostavnim kriterijumima: veliki budžeti, poznata imena arhitekture, čuveni projekti, i… loša rešenja koja su zadale puno muke investitorima. Ovo je jedan od primera dok ostale možete pronaći na linku na kraju teksta.

Najdramatičniji je primer čuvene kuće na vodopadu. Njeni plutajući balkoni, koji joj i daju karakter, počeli su da se povijaju skoro odmah nakon završetka izgradnje 1937. godine.

Godine 2002. ultrazvučni testovi pokazali su da je armatura u konzolama neodgovarajuća i da će balkoni na kraju da sasvim da se sruše. Uklonjeni su podovi i grede su ojačane dodatnim kablovima za naprezanje.

Linkovi:

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
stoja perkovic 25.11.2020.
Postovani,interesuju me ugradnja protocnog ...
Игор 14.11.2020.
Хвала Вам што сте поделили знање и искуство...
Darko 09.11.2020.
Bolje da je postao ministar turizma ili pra...
Bibi 04.11.2020.
Ko je raspisao tender i gde se može videti ...
Milan 03.11.2020.
Bravo super svaka cast !