10 arhitektonskih promašaja (četvrti deo) - Kuća na vodopadu, Frank Lloyd Wright

05.02.2010. | Gradjevinarstvo.rs

Frank Lloyd Wright je takođe eksperimentisao, i to sa: podnim grejanjem, oblakoderima napravljenim od zavarenih staklenih cevi, ingenioznim jeftinim konstruktivnim rešenjem od drveta i betona… Neki od eksperimenata su radili, mnogi nisu.

Wright je kratko studirao građevinu, ali njegove ideje u vezi sa konstrukcijom su bile više plod intuicije nego stvarnog znanja.

Prema istoričaru arhitekture Franklin Toker-u, Wright-ovi asistenti su često ojačavali armaturu bez njegovog znanja. On je imao uspešne konstrukcije, kao što je npr. hotel Imperial u Tokiju, koji je izdržao veliki zemljotres, ali i mnoge neuspešne, demonstrirane u otpadanju konzola.

Witold Rybczynski, profesor urbanizma na univezitetu Warhton u Pensilvaniji, SAD, skreće pažnju na 10 velikih arhitektonskih promašaja, koji su odabrani po jednostavnim kriterijumima: veliki budžeti, poznata imena arhitekture, čuveni projekti, i… loša rešenja koja su zadale puno muke investitorima. Ovo je jedan od primera dok ostale možete pronaći na linku na kraju teksta.

Najdramatičniji je primer čuvene kuće na vodopadu. Njeni plutajući balkoni, koji joj i daju karakter, počeli su da se povijaju skoro odmah nakon završetka izgradnje 1937. godine.

Godine 2002. ultrazvučni testovi pokazali su da je armatura u konzolama neodgovarajuća i da će balkoni na kraju da sasvim da se sruše. Uklonjeni su podovi i grede su ojačane dodatnim kablovima za naprezanje.

Linkovi:

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;