BAU2023-468X60-BANNER

INFONET-970X250-BANNER

Mapei spaja timski rad, sport i građevinsku industriju

21.12.2022. | Gradjevinarstvo.rs

Koliko je timski rad važan za uspeh jedne velike kompanije, kako u današnje vreme odoleti ozbiljnim izazovima na tržištu i odgovoriti na njih, razgovarali smo sa Nenadom Cvetkovićem, generalnim direktorom Mapei Srbija, koji nam je između ostalog otkrio tajnu uspeha, ali i činjenice o kompaniji, lideru među proizvođačima materijala u građevinskoj industriji, koji u našoj zemlji posluje blizu 20 godina.

Nenad Cvetković, generalni direktor Mapei Srbija

Nenad Cvetković, generalni direktor Mapei Srbija (Foto: Mapei Srbija)

Za nepunih dvadeset godina poslovanja realizovali ste mnogobrojne projekte u Srbiji. Da li možete neke od njih da izdvojite?

Od početka rada u Srbiji Mapei je realizovao mnoge projekte, od rekonstrukcije Avalskog tornja do hotela Crown Plaza. Od rekonstrukcije Sportskog centra Milan Gale Muškatirović do Mosta na Adi i Karađorđeve ulice. Od Apelacionog suda u Nemanjinoj do adaptacije zgrade Pravnog fakulteta. S obzirom da sam od starta prisutan u kompaniji, pamtim projekte iz različitih faza razvoja kompanije. Ipak, vrhunac našeg poslovanja, prema mom mišljenju, svakako su radovi na unutrašnjosti Hrama Svetog Save.

Naučno-tehnološki park Niš

Naučno-tehnološki park Niš (Foto: Igor Petrović)

Godinama Mapei razvija posebnu grupu proizvoda za sanaciju istorijskih objekata.

Velika je čast učestvovati u pisanju istorije i imati šansu da budete deo čuvanja od zaborava građevina iz prošlih vremena. Pored Hrama Svetog Save, realizovali smo deo radova na obnovi Hilandara posle velikog požara, izgradnji manastirskog konaka u Visokim Dečanima, rekonstrukciji Velikog stepeništa na Kalemegdanu i sanaciji fasade na Kraljevoj crkvi u manastiru Studenica.

U našoj centrali u Italiji su prepoznali potrebu da se za sanaciju koriste materijali koji su po karakteristikama slični izvorno upotrebljenim materijalima, pomoću kojih su građeni stari objekti. Sagledavamo kompatibilnost starih podloga sa novim, savremenim materijalima i nudimo tehnički najadekvatnije predloge.

Kraljeva crkva, Manastir Studenica

Kraljeva crkva, Manastir Studenica (Foto: Sava Milakov)

Po kojim proizvodima je Mapei prepoznat na tržištu Srbije?

Svakim danom proširujemo Mapei portfolio novim, tehnološki unapređenim proizvodima. Na našem tržištu smo lider po raznovrsnoj ponudi hidroizolacija – krovnim membranama, bentonitnim i sintetičkim membranama za podzemne delove konstrukcija, polimercementnim i akrilnim premazima, masama za fugovanje, sistemima za hidroizolaciju na bazi poliuree i poliuretana. Svaki proizvod ili nova formula prošli su detaljna ispitivanja sprovedena u nekom od naša 32 istraživačka centra širom sveta, i u potpunosti stojimo iza njihove pouzdanosti i kvaliteta.

Na srpskom tržištu možete se pohvaliti brojnim uspesima postignutim tokom godina poslovanja. Na šta ste najponosniji?

Na naše zaposlene koji se i posle svih ovih godina, svakog dana podjednako trude da budu jači i bolji. Volim definiciju po kojoj tim nije skup najboljih pojedinaca već skup ljudi koji najbolje rade zajedno. Tu filozofiju i sami pratimo i zbog toga smo na tržištu prepoznati kao jak, profesionalan i stručan tim sa zajedničkom vizijom. Tim koji danas ima 40 zaposlenih, dok nas je pre samo deset godina bilo petoro.

Javni košarkaški teren by Red Bull Half Court, Novi Sad

Javni košarkaški teren by Red Bull Half Court, Novi Sad (Foto: Dušan Jocić)

Osim usavršavanja zaposlenih, posebnu pažnju posvećujete i edukaciji saradnika praktičnim i teorijskim obukama. Na koji način je organizovana Mapei Akademija?

Naša Mapei Akademija postoji od 2017. godine, sa ciljem da unapredi znanja saradnika, specijalizovanih i generalnih izvođača radova ali i projektanata i trgovaca. Predstavljamo različite mogućnosti koje rad mogu da učine lakšim, a gotov proizvod pouzdanijim i dugotrajnijim. Radionice drže naši zaposleni, profesionalno usmereni na pojedinačne grupe proizvoda, a po potrebi dolaze i kolege iz inostranstva.

Na trenutak ćemo se iz sveta građevinarstva izmestiti u svet sporta, gde je ime Mapei takođe poznato i upisano velikim slovima. Kako je došlo do te veze?

Počelo je sa osnivačem Mapeija, koji se bavio biciklizmom, a onda se nekako prirodnim tokom prešlo i na najpopularniji sport na svetu – fudbal. Mapei je od 2003. vlasnik fudbalskog kluba Sasuolo koji igra u italijanskoj Seriji A, kao i klupskog stadiona "Mapei", što je kuriozitet, jer samo još dva–tri tima u Seriji A imaju sopstveni stadion. Otkako je u vlasništvu Mapeija, Sasuolo je došao od četvrte do prve lige, u kojoj se uspešno takmiči, a s vremena na vreme učestvuje i u evropskim takmičenjima. Kao društveno odgovorna kompanija koja promoviše zdrave stilove života, takvu politiku poslovanja nastavili smo i u Srbiji. Aktivnosti u sportu takođe uključuju i proizvodnju inovativnih proizvoda i sistema za uređenje i izgradnju zatvorenih i otvorenih sportskih terena i objekata.

Bemax Arena, Podgorica

Bemax Arena, Podgorica (Foto: Arhiva Mapei)

Zadržaćemo se u svetu sporta. Mapei je u Srbiji ostvario saradnju sa jednim od naših najboljih košarkaša, Milošem Teodosićem. Kako je došlo do saradnje?

Najbolji idu s najboljima, pa smo odlučili da ostanemo u takvom društvu. Kao društveno odgovorna kompanija koja promoviše timski duh, prepoznali smo istu ideju kod Miloša i saradnja je došla kao prirodan sled. Zajedno smo predstavili Mapei brend na terenima njegovog hotelsko-sportskog kompleksa "Crni Vrh" na Divčibarama, u koji su ugrađena naša sistemska rešenja, i time smo započeli kampanju "Prvi na terenu", koja u fokusu ima vrhunsku Mapei tehnologiju za uređenje sportskih terena.

Tereni Divčibare

Tereni Divčibare (Foto: Igor Petrović)

Iskoristili ste interesantnu formulaciju "najbolji idu uvek sa najboljima"?

I to je jedna velika istina. Misija kompanije Mapei je da korisnici naših proizvoda i usluga budu zadovoljni. Ponosimo se što uz naš rast i razvoj na tržištu rastu i naši saradnici i naši poslovni odnosi. Sarađujemo sa projektantima, izvođačima, podizvođačima, specijalizovanim izvođačima, trgovcima. Sa klijentima delimo stručnost, znanje, pouzdanost, rešenja jednostavna za ugradnju, i sigurnost. Zahvaljujući kvalitetu proizvoda i sistema kao i izuzetnoj tehničkoj podršci, Mapei je pronašao put do korisnika i postepeno je izgradio svoju poziciju na tržištu.

Moto Mapeija "Nikad ne prestaj da okrećeš pedale" predstavlja svojevrsnu poruku kupcima.

U ovoj metafori, koju je koristio stvaralac globalnog Mapeija Đorđo Skvinci, ogleda se ideja vodilja naše kompanije. Gradimo dugoročna partnerstva sa našim klijentima po principu "velikih porodica". Posvećeni smo njihovim potrebama i trudimo se da svojim predlozima i rešenjima olakšamo i unapredimo kvalitet njihovog života. Uvereni smo da i oni znaju da prave pametan izbor kada biraju Mapei materijale.

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


PROMO TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Milan 22.03.2023.
Konačno! Pruga do Niša i dalje ka Solunu je...
Sasa 21.03.2023.
E nas dragi Bakicu, za sve si bio u pravu.
Toza 21.03.2023.
Ja sam čuo da se masovno iseljavaju i proda...
Mirko 21.03.2023.
Interesantno je da niko nije objavio sliku ...
Сретен 21.03.2023.
Ко паркира ауто у подруму!?

;