IZOLACIJA-468X60-BANNER

Proglašena RIBA kuća godine

09.12.2022. | Gradjevinarstvo.rs

Proglašen je pobednik prestižnog konkursa za kuću godine Kraljevskog instituta britanskih arhitekata (RIBA). David Kohn Architects je dobio priznanje za Crvenu kuću (Red house), koju su sudije pohvalile zbog jednostavnog i praktičnog dizajna u kome se vodilo računa o budućnosti, kada vlasnik ostari.

Jednostavan i praktičan dizajn

Jednostavan i praktičan dizajn (Foto: Will Pryce)

U konkurenciji je bilo 20 domova, a spisak je RIBA objavio ranije ove godine.

Crvena kuća se nalazi u ruralnom Dorsetu, u jugozapadnoj Engleskoj. Projekat je nastao kada su se njegovi vlasnici zaljubili u idiličnu lokaciju i predivan pogled 2011. godine. Nakon višestrukih lažnih početaka i redizajniranja, uz promenu arhitekte, konačno su se uselili u svoj novi dom deceniju kasnije.

Kontrast zelene i crvene boje

Kontrast zelene i crvene boje (Foto: Will Pryce)

Crpeći inspiraciju za dizajn iz pokreta umetnosti i zanata, kuća ima velike nadstrešnice, a smela zelena boja oživljava je čineći kontrast crvenoj cigli. Imajući na umu klimatske promene, njeni debeli, dobro izolovani zidovi i veliki prepusti imaju za cilj da je zaštite od nepogoda i smanje dobijanje sunčeve toplote, posebno tokom letnjih meseci. Pored toga, krov od škriljaca predstavlja dom za lokalnu populaciju slepih miševa. Druga mesta za gnežđenje takođe su suptilno ugrađena u zidove.

Prostorije se nadovezuju jedna na drugu

Prostorije se nadovezuju jedna na drugu (Foto: Will Pryce)

Kuća ima dva sprata i 284 kvadratna metra. Otvoreno prizemlje pruža laganu, prozračnu atmosferu i obezbeđivaće lak pristup kada vlasnici ostare. Ovo je bio ključni fokus za projekat, a drugi komplementarni elementi uključuju stepenište sa dva rukohvata, zaobljene uglove na ugrađenom nameštaju, držače na prednjim stranama ormana, upotrebu ručki na vratima koje se ne okreću i lift.

Stepenište sa dva rukohvata

Stepenište sa dva rukohvata (Foto: Will Pryce)

Predsednik žirija RIBA House of the Year 2022 arhitekta Taro Tsuruta izjavio je da se ova istovremeno obična i neobična kuća suprotsavlja onome što očekujemo od kuće u prelepom okruženju. Dodao je da se ova estetska i održiva zgrada sa funkcionalnošću koja je otporna na budućnost, oslanja na arhitektonske reference od Morisa do Stirlinga – uz mnogo iznenađenja kojima su aplaudiralia svi članovi žirija.

Naveo je da je unutrašnjost formirana bez vrata od ulaza do dnevnog boravka, kuhinje i trpezarije, omogućavajući prostoru da magično teče. Istakao je da se o ovoj kući svakako najviše raspravljalo, što samo po sebi zaslužuje pohvale.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jovan Vranjes 01.02.2023.
Zemljiste je bilo opstinsko,kupili smo ga i...
Pablo 01.02.2023.
Nema gradnje nikakve gospodo preduzetnici. ...
Nena 31.01.2023.
Ima li nade da se u Sadovima kod zeleznicke...
Jovan Vranjes 30.01.2023.
Da li cemo mi koji odavno trazimo legalizac...
DARKO 30.01.2023.
Ne može legalizacija objekata građenih na t...

;