INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

BIG napravio zgradu koja ima sopstvenu luku

25.07.2022. | Gradjevinarstvo.rs

Bjarke Ingels Group (BIG) i Barcode Architects 2016. godine otkrili su planove za ambicioznu stambenu zgradu mešovite namene, dostupnu sa vode i kopna, koja upečatljivim dizajnom podseća na pramac broda. Projekat, nazvan Sluishuis, sada je konačno završen i pruža idiličnu, energetski efikasnu zajednicu na obali.

Zgrada dizajnom podseća na pramac

Zgrada dizajnom podseća na pramac (Foto: Ossip van Duivenbode)

Sluishuis se nalazi u amsterdamskom okrugu IJburg u Holandiji. Slično kao i BIG-ov Via 57 West, ukupni dizajn projekta je zamišljen kao tradicionalna evropska zgrada sa dvorištem i ima prepoznatljivu aluminijumsku fasadu koja je podignuta kako bi omogućila čamcima da prođu ispod.

Ova građevina ima 49.000 kvadratnih metara. Najveći deo zauzimaju 442 stana, površine 40 do 117 kvadratnih metara. Stanovi imaju podno grejanje i balkone sa kojih se pruža prekrasan pogled na obalu. Cene iznajmljivanja su od 910 evra naviše.

Omogućen je prilaz sa kopna i sa vode

Omogućen je prilaz sa kopna i sa vode (Foto: Ossip van Duivenbode)

Pored stambenih objekata, zgrada sadrži javne površine, ugostiteljske objekte, maloprodajni prostor, zajedničku baštu i krovnu baštu do koje se dolazi javnom stazom.

Što se vode tiče, postoji prostor za 34 splava i 54 veza za čamce za časove jedrenja i druge aktivnosti.

Zgrada sadrži poslovne i stambene prostore

Zgrada sadrži poslovne i stambene prostore (Foto: Ossip van Duivenbode)

"Pošto sam svoje formativne godine kao arhitekta proveo u Holandiji krajem 20. veka, osećam kao da se vraćam kući i da sada mogu da doprinesem arhitekturi grada koji sam toliko dugo voleo i kome se divim", rekao je Bjarke Ingels, osnivač BIG-a. "Naš Sluishuis je zamišljen kao gradski blok u centru Amsterdama koji pluta u jezeru IJ, sa svim aspektima gradskog života. Prema gradu, zgrada kleči kako bi pozvala posetioce da se popnu na njen krov i uživaju u panoramskom pogledu na nove četvrti na IJ. Prema vodi, zgrada se uzdiže iz reke, otvarajući ogromnu kapiju za ulazak brodova i pristajanje u luci/dvorištu. Zgrada unutar luke, sa lukom unutar zgrade."

Energiju obezbeđuju solarni paneli sa obližnjeg veštačkog ostrva

Energiju obezbeđuju solarni paneli sa obližnjeg veštačkog ostrva (Foto: Ossip van Duivenbode)

Barcode Architects isrtiče da Sluishuis proizvodi više energije nego što je potrebno - što nije loš podvig u hladnoj klimi kao što je amsterdamska. Potrebe za grejanjem zgrade svedene su na minimum kombinacijom odlične izolacije, trostruko zastakljenih prozora i sistema za prikupljanje toplote koji prenamenjuju otpadnu toplotu proizvedenu ventilacionim sistemima i tuševima.

Građevina ima 49.000 kvadratnih metara

Građevina ima 49.000 kvadratnih metara (Foto: Ossip van Duivenbode)

Zgrada je priključena na lokalnu energetski efikasnu mrežu daljinskog grejanja, a ima i instalirane toplotne pumpe za toplu vodu i hlađenje. Svu energiju potrebnu za grejanje, toplotne pumpe, ventilaciju i LED osvetljenje obezbeđuje sistem solarnih panela površine 2.200 kvadratnih metara, koji se nalazi na veštačkom plutajućem ostrvu u blizini.

Posađene su različite vrste biljaka

Posađene su različite vrste biljaka (Foto: Ossip van Duivenbode)

Prednja strana zgrade i njena unutrašnja luka obiluju lokalnim biljnim vrstama, a zelenilo se proteže i preko krovnih terasa. Biljke će naravno nastaviti da rastu i formiraju prijatno područje ispunjeno zelenilom.

BIG je izuzetno zauzet i nedavno je završio nekoliko značajnih projekata, uključujući muzej izbeglica Flugt, kućicu na drvetu Biosphere, sedište kompanije Google i fabriku održivog nameštaja Plus.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;