INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Prostor ispod nadvožnjaka pretvoren u mesto za uživanje

18.07.2022. | Gradjevinarstvo.rs

MVRDV smatra da bi se auto-putevi i mostovi koji su sastavni deo gradova mogli bolje iskoristiti. Zato je nastao projekat One Green Mile koji je pretvorio veliku napuštenu oblast ispod nadvožnjaka u Mumbaju, Indija, u živahan, zelenilom ispunjen prostor zajednice.

Zabava za decu ispod nadvožnjaka

Zabava za decu ispod nadvožnjaka (Foto: Suleiman Merchant)

Projekat One Green Mile nastao je u saradnji sa StudioPOD-om. Ideja koja stoji iza toga je prilično slična MVRDV-ovom Seoullo 7017 Skygarden, premda se taj projekat nalazio u parku iznad auto-puta. Možda bi se ove dve ideje mogle kombinovati u budućnosti.

Tokom vrelih dana može se uživati u hladu

Tokom vrelih dana može se uživati u hladu (Foto: Suleiman Merchant)

Uprkos svom imenu, One Green Mile trenutno meri samo 800m. Nalazi se ispod nadvožnjaka Senapati Bapat Marg u srcu Mumbaja i uključuje oživljavanje ravnog pejzaža sa sićušnim brdima i dolinama. Ima više segmenata uključujući dečiju igraonicu, dnevni boravak, teretanu, mesto za sedenje, prostor za performanse, čitaonicu, kao i biciklističke i pešačke staze.

Prostor trenutno ima 800m

Prostor trenutno ima 800m (Foto: Suleiman Merchant)

Veliki deo prostora prekriven je zelenilom u saksijama, paravanima i na potpornim zidovima. Ideja je da sve biljke pomažu u hlađenju neposrednog područja i deluju kao barijera za zagađenje bukom.

Velike površine ispunjene su biljkama

Velike površine ispunjene su biljkama (Foto: Suleiman Merchant)

Naravno, za svo ovo zelenilo potrebno je mnogo vode. Zato One Green Mile ima sistem za sakupljanje kišnice, pa skladišti i filtrira vodu tokom sezone monsuna. Gledajući u budućnost, očekuje se da će planirano proširenje povećati dužinu javnog prostora na 3 km.

Uređen prostor za sedenje

Uređen prostor za sedenje (Foto: Suleiman Merchant)

"Možda ćemo jednog dana videti kraj bučnih, neprijatnih auto-puteva, ali za sada su, nažalost, i dalje nužno zlo – koje možete videti u Mumbaju više nego u većini gradova", rekao je partner MVRDV Stefan de Koning.

Projektom su predviđena i dečija igrališta

Projektom su predviđena i dečija igrališta (Foto: Suleiman Merchant)

"One Green Mile postavlja pitanje: šta ako bismo očekivali da auto-putevi vrate nešto mestima kroz koja prolaze? Nadvožnjak može da pruži hlad u vrelom gradu i stvara malu površinu zemlje koja se ne može razviti sa visokim zgradama. Nije tako luda ideja da se to pretvori u javni prostor", dodao je.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;