IZOLACIJA-468X60-BANNER

INFONET-970X250-BANNER

Prostor ispod nadvožnjaka pretvoren u mesto za uživanje

18.07.2022. | Gradjevinarstvo.rs

MVRDV smatra da bi se auto-putevi i mostovi koji su sastavni deo gradova mogli bolje iskoristiti. Zato je nastao projekat One Green Mile koji je pretvorio veliku napuštenu oblast ispod nadvožnjaka u Mumbaju, Indija, u živahan, zelenilom ispunjen prostor zajednice.

Zabava za decu ispod nadvožnjaka

Zabava za decu ispod nadvožnjaka (Foto: Suleiman Merchant)

Projekat One Green Mile nastao je u saradnji sa StudioPOD-om. Ideja koja stoji iza toga je prilično slična MVRDV-ovom Seoullo 7017 Skygarden, premda se taj projekat nalazio u parku iznad auto-puta. Možda bi se ove dve ideje mogle kombinovati u budućnosti.

Tokom vrelih dana može se uživati u hladu

Tokom vrelih dana može se uživati u hladu (Foto: Suleiman Merchant)

Uprkos svom imenu, One Green Mile trenutno meri samo 800m. Nalazi se ispod nadvožnjaka Senapati Bapat Marg u srcu Mumbaja i uključuje oživljavanje ravnog pejzaža sa sićušnim brdima i dolinama. Ima više segmenata uključujući dečiju igraonicu, dnevni boravak, teretanu, mesto za sedenje, prostor za performanse, čitaonicu, kao i biciklističke i pešačke staze.

Prostor trenutno ima 800m

Prostor trenutno ima 800m (Foto: Suleiman Merchant)

Veliki deo prostora prekriven je zelenilom u saksijama, paravanima i na potpornim zidovima. Ideja je da sve biljke pomažu u hlađenju neposrednog područja i deluju kao barijera za zagađenje bukom.

Velike površine ispunjene su biljkama

Velike površine ispunjene su biljkama (Foto: Suleiman Merchant)

Naravno, za svo ovo zelenilo potrebno je mnogo vode. Zato One Green Mile ima sistem za sakupljanje kišnice, pa skladišti i filtrira vodu tokom sezone monsuna. Gledajući u budućnost, očekuje se da će planirano proširenje povećati dužinu javnog prostora na 3 km.

Uređen prostor za sedenje

Uređen prostor za sedenje (Foto: Suleiman Merchant)

"Možda ćemo jednog dana videti kraj bučnih, neprijatnih auto-puteva, ali za sada su, nažalost, i dalje nužno zlo – koje možete videti u Mumbaju više nego u većini gradova", rekao je partner MVRDV Stefan de Koning.

Projektom su predviđena i dečija igrališta

Projektom su predviđena i dečija igrališta (Foto: Suleiman Merchant)

"One Green Mile postavlja pitanje: šta ako bismo očekivali da auto-putevi vrate nešto mestima kroz koja prolaze? Nadvožnjak može da pruži hlad u vrelom gradu i stvara malu površinu zemlje koja se ne može razviti sa visokim zgradama. Nije tako luda ideja da se to pretvori u javni prostor", dodao je.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
almir 30.08.2023.
Da li je planom rekonstrukcije predvidjeno ...
O rastu cena stanova se govori gotovo sa za...
Marija 10.07.2023.
Ivrstan tekst! Mnogo sam naučila o aspektim...
Jovan 03.07.2023.
A kada ce se uraditi parcelizacija zemljist...
DARKO 05.06.2023.
Šta bi sa korupcijom po opštinama gde se ne...

;