INFONET-468X60-BANNER

Pet razloga zbog kojih se vaš krov pregreva

07.08.2022. | Gradjevinarstvo.rs

Da li znate da je teže krov zaštititi od vrućine nego od hladnoće? Oni koji žive u neizolovanom ili neadekvatno izolovanom potkrovlju ovo mogu da potvrde.

Zato izolacija krova nema sezonalitet – kad god da se odlučite da je sprovedete, pravo je vreme za to. Adekvatna izolacija krova donosi komfor u svim godišnjim dobima!

Dobra izolacija je važna tokom cele godine

Dobra izolacija je važna tokom cele godine (Foto: Knauf Insulation)

Da vidimo šta mogu biti razlozi za pregrevanje vašeg krova.

1. Ugradili ste termoizolacioni materijal sa lošom akumulacijom

Prolaz toplote kroz izolovanu krovnu konstrukciju se odvija na različit način leti i zimi. Kada je spoljašnja temperatura niska, krovna konstrukcija treba da zadrži toplotu u unutrašnjem prostoru što je više moguće. Međutim, kada je napolju vrelo – izolovani krov mora da ima sposobnost da upije što više te toplote i zadrži je što duže u sebi, sprečavajući njen prodor u unutrašnjost. Proizvodi od kamene i staklene vune su ovde najefikasniji – oni odlično izoluju zimi, a zahvaljujući svojoj vlaknastoj strukturi i kapacitetu akumulacije toplote, sprečavaju pregrevanje kosog krova bolje od bilo kog penastog materijala.

Nije svaki izolacioni materijal predvidjen za ugradnju u potkrovlju

Nije svaki izolacioni materijal predvidjen za ugradnju u potkrovlju (Foto: Knauf Insulation)

2. Nedovoljna debljina izolacije

Postavljanje izolacije samo između rogova nije dovoljno. U skladu sa vremenskim prilikama u našoj zemlji postoji Pravilnik o energetskoj efikasnosti zgrada koji propisuje izvesne koeficijente prolaza toplote i u skladu sa njima – minimalne debljine izolacionog materijala koje je potrebno ugraditi u omotač objekta tj. krov, fasadu i podove. Tako je u krov potrebno ugraditi između 22 i 26cm kamene i/ili stakene vune. Znajući da visina rogova varira između 10-14cm, jasno je da nam je, osim sloja između rogova, potreban i dodatni sloj ispod rogova. Knauf insulation preporučuje da se između rogova stavi kamena vuna u dimenziji rogova (ne većoj jer vunu ne treba sabijati) a ispod rogova staklena vuna na metalnoj potkronstrukciji preko koje će doći aktivna parna brana i gipsane ploče.
Na ovaj način ćete rolnama staklene vune pokriti i drvene rogove (koji se tretiraju kao toplotni mostovi kroz koje lako prolazi toplota u oba smera), sprečavajući tako pojavu kondenzacije i buđi i dodatno se zaštititi od hladnoće i vrućine.

U krov je potrebno ugraditi između 22 i 26cm kamene i/ili stakene vune

U krov je potrebno ugraditi između 22 i 26cm kamene i/ili stakene vune (Foto: Knauf Insulation)

3. Loše izolacione karakteristike materijala

Kako bi se vaš krov podjednako dobro borio sa hladnoćom zimi i sa vrućinom leti, morate odabrati proizvode sa niskim koeficijentom toplotne provodljivosti. Ta vrednost se označava znakom lambda ʎ i što je vrednost niža, to je bolje svojstvo materijala da sprečava prolaz toplote. U slučaju Knauf Insulation materijala, proizvodi preporučeni za krov imaju lambda vrednosti između 0,039 i 0,037 koja je jasno označena na svima pakovanjima vune. Na visokim temperaturama, sigurno vam je važno i da materijali koje ste ugradili budu bezbedni i ne emituju isparljiva organska jedinjenja. Upravo takvi su Knauf Insulation proizvodi za potkrovlje: napravljeni u jedinstvenoj ECOSE Technology – bez dodatog formaldehida i sa vezivom na bio-bazi.

4. Loša zaptivenost krova

Folije u kosom krovu nisu za ukras, već igraju veoma važnu ulogu u krovnoj konstrukciji. One omogućuju da krov diše, istovremeno ga štiteći od spoljašnih uticaja kiše, snega, sunca i vatra. Sa unutrašnje strane prostora, štitimo termoizolaciju (aktivnom) parnom branom koja sprečava preterani prodor vlage u konstrukciju. Ukoliko nema folije ili je ona neadekvatna ili lošeg kvaliteta – vlaga će se gomilati u krovu što izaziva ne samo stvaranje plesni zimi već uzrokuje i oštećenje drvene konstrukcije u toku cele godine. Sa spoljašnje strane postavljamo paropropusnu-vodonepropusnu membranu.

Ne zaboravite da se folije moraju međusobno preklapati najmanje 10cm na spojevima i da moraju biti pričvršćene za grede i zidove za to namenjenim trakama i elastičnim lepkom, kako bi se svaki zazor i prolaz pokrio.

Adekvatne krovne folije imaju važnu ulogu

Adekvatne krovne folije imaju važnu ulogu (Foto: Knauf Insulation)

5. Neadekvatnost krovnih elemenata

Stanovnici potkrovlja sa nezasenčenim krovnim prozorima doživljavaju najizraženije pregrevanje. Prilikom izbora materijala treba voditi računa i da pokrivač na kosom krovu nema tamnu boju, jer privlači sunčeve zrake i može podići temperaturu površine za nekoliko stepeni. Zato izaberite najsvetliju moguću boju ili oblogu sa reflektujućom površinom koja reflektuje toplotno zračenje. Takođe je važno provetravati krov ispod crepa. Neophodno je razmišljati o pravilnom dizajnu visine vazdušnog prostora. Dobro rešenje je recimo 5cm. Pregrejani vazduh (50-60°C) iz konstrukcije se konstantno razmenjuje kroz vazdušni sloj i zamenjuje ga hladniji spoljni vazduhom (25-30°C).

Izolaciju radite uglavnom jednom u životu – zato se potrudite da odaberete adekvatne materijale koje ćete na adekvatan način i ugraditi.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


AUSTROTHERM-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;