SFSOPLATE-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Privremene pešačke staze na krovovima Roterdama

13.06.2022. | Gradjevinarstvo.rs

Slobodni prostor je uvek problematičan u velikim gradovima, ali možda bismo mogli da rešimo ovaj problem izgradnjom na neiskorišćenim krovovima. Da bi istakao ovu priliku, MVRDV je izgradio privremenu podignutu pešačku stazu sa nizom putanja i eksponata visoko iznad ulica Roterdama.

Pešačke staze nalaze se na visini od 30m

Pešačke staze nalaze se na visini od 30m (Foto: Ossip Van Duivenbode)

Rotterdam Rooftop Walk je inicijativa Rotterdam Rooftop Days i nalazi se oko Coolsingela, koji je jedna od najvažnijih ulica Roterdama.

Ovaj projekat, za razliku od njemu sličnih, ne koristi postojeću infrastrukturu kao što su podignute železničke šine, već je umesto toga izgrađen korišćenjem privremenih skela i strukturalnih nosača. Ističe se svetlo narandžastom bojom i nalazi na visini od 30m. Posetioci mogu da šetaju oko 600m, uživajući u pogledu i prelazeći preko više krovova i prometnih ulica.

Dužina staza je 600m

Dužina staza je 600m (Foto: Ossip Van Duivenbode)

Serija izložbi umetnika, dizajnera i arhitekata dostupna je posetiocima tokom šetnje, a sve u cilju isticanja činjenice da su krovovi neiskorišćeni potencijal u našim gradovima. Neki primeri uključuju zelene krovove, skladištenje vode, proizvodnju hrane i proizvodnju energije. Ruta konačno kulminira u parking garaži, odakle stepenište vodi posetioce nazad do nivoa zemlje.

Projekat ukazuje na neiskorišćeni potencijal krovova

Projekat ukazuje na neiskorišćeni potencijal krovova (Foto: Ossip Van Duivenbode)

"Privremena instalacija je inicijativa Rotterdam Rooftop Days, sa konceptom i dizajnom razvijenim zajedno sa MVRDV", objašnjava MVRDV.

"MVRDV je godinama aktivno radio na rešenjima za nedostatak prostora u gradu i nada se da će sprečiti nastavak urbanizacije ruralnih područja. Programiranje na krovu može pomoći u rešavanju velikih problema kao što su klimatske promene, stambena kriza i prelazak na obnovljivu energiju. Rooftop Walk skreće pažnju na ove probleme čineći posetioce svesnijim mogućnosti, posebno u gradu kao što je Roterdam gde 18,5 kvadratnih kilometara ravnih krovova ostaje neiskorišćeno," ističu dizajneri.

Šetnja uključuje obilazak izložbi

Šetnja uključuje obilazak izložbi (Foto: Ossip Van Duivenbode)

Rotterdam Rooftop Walk je otvoren do 24. juna, a zainteresovani mogu da rezervišu karte na zvaničnom sajtu.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;