INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Inženjeri MIT-a proizveli su plastiku jaču od čelika

04.03.2022. | Gradjevinarstvo.rs

Nova vrsta materijala nazvana 2DPA-1 dvostruko je jača od čelika i u budućnosti bi mogla da se koristi kao građevinski materijal. Plastika koju su izmislili hemijski inženjeri Masačusetskog instituta za tehnologiju (MIT) je lagana i lako se oblikuje, a istovremeno ima snagu i otpornost koju istraživači koji stoje iza projekta porede sa čelikom i staklom otpornim na metke.

2DPA-1

2DPA-1 (Foto: MIT)

Inženjeri predviđaju da će se 2DPA-1 koristiti u bliskoj budućnosti kao premaz za povećanje izdržljivosti predmeta, a kasnije i kao građevinskimaterijal.

2DPA-1 je polimer kome dvodimenzionalna molekularna struktura daje izuzetnu čvrstoću. Dok svi drugi polimeri rastu u jednodimenzionalnim lancima, sa novim molekulima koji se dodaju na njihove krajeve, 2DPA-1 raste u dve dimenzije, formirajući list koji se zove poliaramid.

- Umesto da pravimo molekul sličan špagetama, možemo da napravimo molekulsku ravan nalik na list, gde će se molekuli međusobno spajati u dve dimenzije, rekao je profesor Michael Strano.

Upravo ovaj dvodimenzionalni kvalitet daje 2DPA-1 njegovu snagu, eliminišući praznine koje postoje između polimernih lanaca u drugoj plastici.

Sila potrebna da se slomi ovaj polimer dvostruko je veća nego kod čelika, iako ima samo jednu šestinu gustine materijala, što ga čini lakim.

Istraživači su ga takođe uporedili sa neprobojnim staklom, rekavši da ima četiri do šest puta veći modul elastičnosti, što se odnosi na količinu sile koja je potrebna da se deformiše.

Inženjeri su sintetizovali 2DPA-1 koristeći novi proces polimerizacije, a svoje nalaze su objavili u radu u časopisu Nature.

Oni smatraju da se novi materijal može koristiti kao ultratanki zaštitni premaz koji se može primeniti na automobile, telefone ili druge predmete da bi se povećala njihova čvrstina i izdržljivost.

Zbog zatvorene molekularne strukture materijala u poređenju sa drugim plastičnim masama, on je nepropustan za vodu i gasove, tako da nudi izuzetno visok stepen zaštite od oksidacije, rđe ili truljenja.

Buduće primene se proširuju dalje, jer se molekularni listovi teoretski mogu slagati da bi se napravio građevinski materijal ili koristiti kao nanocevi ili nanovlakna u kompozitnom materijalu poput ugljeničnih vlakana.

Još jedna dobra karakteristika 2DPA-1 je što se lako može proizvoditi u velikim količinama. Slično drugoj plastici, 2DPA-1 se proizvodi na sobnoj temperaturi, tako da ne zahteva velike količine toplote, a može i da se reciklira.

Trenutno se 79 odsto plastike baca na deponije ili u životnu sredinu kada je jednom odbačena, gde će ostati hiljadama godina.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;