IZOLACIJA-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Neobičan heksagoni dizajn muzičkog centra na Tajvanu

24.12.2021. | Gradjevinarstvo.rs

Na Tajvanu je otvoren Centar pop muzike, delo Manuela Monteserina, deset godina nakon pobede na međunarodnom takmičenju. Ovo je oblast u kojoj mnogi kulturni elementi koegzistiraju i napreduju zajedno zbog njene istorije i geopolitičke situacije, te je tim dizajnera želeo da joj da snažan identitet.

Muzički centar u kome se mogu organizovati različite manifestacije

Muzički centar u kome se mogu organizovati različite manifestacije (Foto: Ian Choi)

Centar se nalazi u lučkom gradu Kaosjung, pored ušća Reke ljubavi. Osmišljen je kao fleksibilni dizajn isprepletanih geometrijskih obilka sa morskim simbolima. Prostire se na 88.000m2, a čine ga četiri arhitektonska ekosistema koji predstavljaju tematske oblasti: veliki talas, kitovi delfini i korali. Sve oblasti povezane su nizom parkova i pešačkih staza.

"Veliki talas" ima savijenu formu, povezanu heksagonalnom mrežom. U njemu je dvorana na otvorenom za 12.000 ljudi, definisana kao zeleni plašt, koncertna dvorana za 3.500 gostiju i dve kule u kojima su kancelarije, muzej i prostorije za probe. Natkrivena sala predstavlja bazu iz koje izlazi viša kula, dok je niža kula postavljena kao pozadina scene na otvorenom.

U dizajnu preovladavaju šestougaoni oblici

U dizajnu preovladavaju šestougaoni oblici (Foto: Yi-Hsien Lee)

Heksagonalni dizajn koji prekriva salu, nastavlja da ocrtava fasadu glavne kule. Obe kule deluju kao svetionik koji se lako može prepoznati sa bilo koje tačke, vodeći posetioce do luke. U početku su strukture bile projektovane odvojeno, ali je tim kasnije odlučio da ih postavi jednu uz drugu, ostavljajući između njih pukotinu kao veliki pristupni atrijum.

"Kitovi" imaju oblik šest "živih kuća" dizajniranih za različite događaje, koncerte ili prezentacije. Podeljeni su u tri kategorije prema kapacitetu i povezani su velikim podzemnim parkingom. Imaju zelenilo na krovovima, pozivajući posetioce da se popnu i uživaju u impresivnom pogledu na more. Pored "kitova" je veliko šetalište uz more, na kome se mnogu organizovati različite manifestacije.

x

Uskoro će čitav ambijent biti ispunjen zelenilom (Foto: Yi-Hsien Lee)

Sledeći su "delfini" sa pet restorana podignutih na stubovima i spojenih šetalištem. Paralelno sa njima prolaze tramvajske šine kroz centar, povezujući dve velike oblasti podeljene rekom.

"Koral" je dizajnian kao izložbeni centar i otvoreni višenamenski prostor sa velikim krovom formiranim od šestougaonih modula oslonjenih na razgranate stubove. "Šuma" stubova u kombinaciji sa šestougaonim otvorima različitih veličina, omogućava prodor prirodne svetlosti. Ovde se odvijaju komercijalni i izložbeni programi, uključujući ulični ples i predstave.

Ovaj urbanistički dizajn povezan sa šetalištem i parkom na ušću reke, omogućava spontane aktivnosti kada nisu zakazani koncerti. S obzirom na vlažnu tajvansku klimu, pretpostavka je da će za nekoliko godina ovo područje biti naseljeno bujnom vegetacijom i tako doprineti poboljšanju kvaliteta vazduha.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...
Darko 14.03.2024.
Pa kad cveta mito i korupcija. Ako se to is...

;