INFONET-468X60-BANNER

TARC - novi krovni premaz koji štedi potrošnju električne energije

21.12.2021. | Gradjevinarstvo.rs

Novi krovni premaz koji može zgradu da održava hladnijom ili toplijom u zavisnosti od vremena, razvili su inženjeri Berkli laboratorije. Kada je toplo, materijal će reflektovati sunčevu svetlost i toplotu, ali će se ovo automatski isključiti zimi. Tako se zahvaljujući ovom premazu smanjuje potrošnja energije za hlađenje odnosno grejanje.

Uzorci TARC-a

Uzorci TARC-a (Foto: Thor Swift/Berkeley Lab)

Ključ ove tehnologije je neobično jedinjenje zvano vanadijum dioksid (VO2). Tim inženjera otkrio je 2017. godine svojstvo VO2 zahvaljujući kome pri temperaturi od 67 stepeni materijal provodi struju, ali ne i toplotu, suprotno zakonima fizike.

Rešili su da to iskoriste. Ideja je da pri toplom vremenu materijal apsorbuje i emituje toplotno infracrveno svetlo, čime će toplotu držati dalje od zgrade. Pri hladnom vremenu, materijal propušta sunčeve zrake do zgrade.

Testirali su tanke slojeve TARC-a (temperaturno prilagodljivi radijacioni premaz) veličine 2 x 2cm i uporedili ih sa uzorcima komercijalnih tamnih i belih krovnih materijala. Bežičnim uređajima su merili promene direktnog sunčevog zračenja i temperature.

Uzorci TARC-a testirani su na krovu

Uzorci TARC-a testirani su na krovu (Foto: Thor Swift/Berkeley Lab)

TARC je radio iznenađujuće dobro, reflektujući oko 75 procenata sunčeve svetlosti bez obzira na vremenske prilike. Kada je temperatura bila iznad 30 stepeni, emitovao je do 90 procenata svoje toplote u nebo, dok je pri temperaturi od 15 stepeni emitovao samo 20 posto.

Koristeći prikupljene podatke, inženjeri su simulirali rad TARC-a tokom cele godine u 15 različitih klimatskih zona širom Amerike. Procena je da bi prosečno domaćinstvo moglo da umanji do 10 odsto svoj račun za struju koristeći TARC.

Istraživači smatraju da bi on mogao da se koristi za regulisanje temperature u automobilima, za elektroniku, satelite, pa čak i tkanine za šatore ili odeću. Interesanto, nezavisni tim je upravo najavio sličan premaz sa staklo i prozore, koristeći nanočestice vanadijum dioksida kao jedan od svojih aktivnih sastojaka.

Inženjeri planiraju da sprovedu eksperimente koristeći veće TARC prototipove, da bi utvrdili koliko je on praktičan u formi krovnog premaza.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Science.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


AUSTROTHERM-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;