BAU2023-468X60-BANNER

INFONET-970X250-BANNER

Vidljivi beton - moderan arhitektonski jezik

20.06.2022. | Gradjevinarstvo.rs

Bez obzira da li se radi o smelim visinama ili ekstremnim formama i strukturama - vizije arhitekata, bilo da su u pitanju muzeji, koncertne hale, stadioni ili mostovi, širom sveta postavljaju visoke zahteve građevinskoj industriji.

Peri oplate

Ilustracija: Arhitektonski beton

U mnogim slučajevima natur-beton predstavlja moderno rešenje, bilo da su u pitanju građevinsko-tehnički ili estetski razlozi.

Svojim partnerima u građevinskoj industriji PERI nudi praktičnu pomoć: izbor, izradu projekata i nabavku odgovarajućih šperploča i sistema oplata, koji su optimalno prilagođeni objektu u izgradnji. Za svaki poseban zahtev po pitanju izgleda vidljivog betona postoji odgovarajuća oplata, od standardnih do specijalno izrađenih sistema. Najbolja rešenja nastaju intenzivnom saradnjom arhitekata, izvođača radova i PERI konsultanata.

Osnove primene

Arhitektonski beton postao je jedan od najvažnijih izraza dizajna u modernoj arhitekturi. Nijedan drugi građevinski materijal ne otvara takve mogućnosti primene i obrade. Iz tog razloga koristi se za skoro sve  građevinske zahteve. Zahvaljujući mogućnosti dizajniranja sveže betonske mase, korišćenjem odgovarajućih sistema oplata i šperploča moguće je realizovati gotovo sve forme i izglede površina.

Na završni izgled betona utiču:

  • sistem oplate i vrsta obloge (šperploče);
  • receptura betona uključujući tip cementa i agregata;
  • količina pigmenta;
  • izbor odgovarajućeg oplatola;
  • naknadna površinska obrada kao što su pranje, poliranje, brušenje, peskarenje itd;
  • hidrofobna impregnacija, premazi bojama i lakovima.

Unapređivanjem betona kao građevinskog materijala i razvojem novih tipova kao što su beton visoke čvrstoće, lako-vibrirajući i samougrađujući beton, kao i dodavanjem vlakana za ojačanje betona (čeličnih i tekstilnih) otvaraju se nove oblasti primene.

Tim za natur-beton

Prilikom planiranja i realizacije građevina sa posebnim zahtevima u vezi sa izgledom betonskih površina, od presudnog značaja je koordinirana saradnja svih strana uključenih u realizaciju projekta. Zamisli i očekivanja projektanata i klijenata moraju biti u skladu sa onim što je realno moguće izvesti.

Najbolje rešenje za dobar rezultat je formiranje tima za natur-beton. Budući da u fazi planiranja ugovor još nije potpisan sa konkretnim izvođačem, od velike pomoći su konsultacije sa kompetentnim firmama (npr. ponuđačima oplata) ili iskusnim inženjerskim biroima. Izabrani inženjerski biro u tom slučaju može da preuzme ulogu koordinatora u timu za natur-beton.

Pregled sistema oplata

Prilikom izgradnje objekata korišćenjem modernih tehnologija pretežno se koriste sistemske oplate odn. oplate sastavljene od sistemskih komponenata. Kompatibilnost pojedinačnih sistemskih elemenata ima niz prednosti: s jedne strane, unapred određen i propisan sled montaže povećava šansu pravilnog korišćenja pojedinačnih elemenata oplate. S druge strane, povećava se broj potencijalnih upotreba, pri čemu se smanjuju troškovi amortizacije. Istovremeno, korišćenje sistemskih komponenata je mnogo bezbednije za osoblje na gradilištu.

Prilikom korišćenja sistemskih oplata za izradu arhitektonskog betona, posebnu pažnju treba obratiti na kvalitet oplate. Ramovska oplata, koja se pretežno iznajmljuje, nalazi se na stovarištima. Pojedinačni elementi imaju različit broj upotreba, a moguće je i da su bili podvrgnuti popravci. Sa oplatom iz najma moguće je realizovati natur beton klase SB 1 i SB 2. Više klase, SB 3 i SB 4 nije moguće realizovati njenim korišćenjem, ili je to samo delimično moguće, npr. upotrebom sistema PERI MAXIMO.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


DOKA-300X250-BANNER
LAFARGE-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Slobo 23.03.2023.
Zato i jeste Beograd na vodi.
skeva 23.03.2023.
Jel' to Beograd na vodi ?
Milan 22.03.2023.
Konačno! Pruga do Niša i dalje ka Solunu je...
Sasa 21.03.2023.
E nas dragi Bakicu, za sve si bio u pravu.
Gagi 21.03.2023.
Dvadeseti sprat je oko 70 metara vodenog st...

;