INFONET-468X60-BANNER

Kula u formi slova O

24.11.2021. | Gradjevinarstvo.rs

Projekat transformacije bivše kasarne američke vojske u Manhajmu u Nemačkoj obelodanjen je još pre par godina ali je njegova realizacija i dalje u toku. Lokacija zauzima prostor od 41ha i u planu je da se pretvori u moderno novo naselje koje će da sadrži četiri stambene kule neobične forme. Tačnije, svaka kula predstavljaće jedno slovo u okviru reči "HOME". Kompanija MVRDV dobila je zadatak da uradi projekat za kule "O" i "M".

Kula O okružena četvorospratnim stambenim objektima

Kula "O" okružena četvorospratnim stambenim objektima (Foto: MVRDV)

Stambeni objekat u obliku krofne sa fasadom od opeke plave boje predstavlja slovo "O". Kako projekat na izgradnji ovog objekta napreduje, tako se u hodu menjaju i unapređuju detalji i sam dizajn koji se razlikuje u odnosu na inicijalni predlog predstavljen 2017. godine. Zgrada će imati ukupno 15 spratova u okviru kojih će se nalaziti 120 stanova. Skoro svaka stambena jedinica će posedovati sopstveni šareni istureni balkonski prostor. Na donjim spratovima biće smešteni maloprodajni prostori i bar. Kula "O" će sa sve četiri strane biti okružena trgovima i uređenim zelenim površinama.

Stepenice koje ulaze u otvor kule O

Stepenice koje ulaze u otvor kule "O" (Foto: MVRDV)

U centralnom delu otvora na kuli nalaziće se terasa do koje će se dolaziti velikim stepeništem. Zanimljivo je da je jedan od ciljeva da se evociraju uspomene na istoriju lokacije. Shodno ovome niske zgrade pored kule "O" po formi podsećaće na vojne kasarne koje su nekada bile na tom mestu. U pitanju su dugi četvorospratni stambeni objekti koji formiraju blokove. Projektom će biti obnovljeni ovi blokovi sa poznatim "usecanjima" u skladu sa planom. Jedan blok će biti presećen na tri dela stepenicama koje izlaze na terasu četvrtog sprata i pristupaju okolnom javnom prostoru. Drugi blok će se međutim, nalaziti na manjoj udaljenosti i biće presečen na dva dela. Na mestima usecanja, umesto stucco fasade nalaziće se stakleni zidovi.

Projekat HOME

Projekat "HOME" (Foto: MVRDV)

Na renderima sa pikselizovanom fasadom podseća na "Circle Mansion" u Kini. Još uvek se ne zna kada će projekat biti završen, ali svakako će biti prvi u nizu kada su kule u obliku slova u pitanju.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;