INFONET-468X60-BANNER

Obrada drveta i proizvodi od drveta u građevinarstvu (Greenbuild Expo 2009)

18.01.2010. | Gradjevinarstvo.rs

Konferencija Greenbuild održava se svake godine, još od 2002. godine, u SAD. Paralelno sa konferencijom proizvođači izlažu nove ekološke materijale, rešenja za energetsku efikasost objekata i uštedu vode, i druge inovacije za primenu u zelenoj gradnji.

Više o Konferenciji i drugim predstavljenim proizvodima, po izboru Alex Wilsona, urednika sajta EBN, pronađite na linku na kraju teksta. Na kraju teksta su dati i svi linkovi iz ovog teksta (proizvođači, organizacije, proizvodi, sertifikati).

Kuću Bark House izvela je firma Highland Craftsmen a fasada je izrađena od kore drveta (Leriodendron tulipifera). Kora je nusproizvod, odvojena je sa sveže isečenih stabala, isečena na odgovarajuću veličinu, presovana da se poravna, osušena i sterilizovana na visokoj temperaturi. Sama kora čini i vodonepropusni sloj.

Cena ovakvog završnog sloja fasade je sasvim razumna za SAD cene: od 70 do 100 dolara po kvadratnom metru, ili 130 do 150 dolara sa ugradnjom. Kada želite da zamenite ovu fasadu možete je jednostavno skinuti i baciti u šumu gde će se raspasti i pretvoriti u prirodno đubrivo. Ovo je jedan od retkih građevinskih proizvoda koji su dobili Zlatni Credle to Credle sertifikat od MDBC-a (o ovom sertifikatu - C2C pogledajte više na linku na kraju ovog teksta).

Titan Wood, kompanije Accoya, zapravo je drvo tretirano acetnim anhidridom (acetilacija) kako bi bilo stabilnije i otporno na truljenje. Ovaj proces poznat je od 1928. godine ali tek od skoro približava se tržištu - evropskom od 2004, i severnoameričkom od 2008. godine. Proces se odvija tako što slobodne hidroksilne (OH) grupe pretvara u acetilne, tako što uklanja apsorbere i oslobađa vodu. Titan Wood trenutno se proizvodi od bora sa Novog Zelanda (Pinus radiata) ali se kompanija nada će moći da proda lincencu proizvođaču koji bi radio sa lokalnim vrstama drveta u SAD.

Garancija za Titan Wood iznosi 50 godina za nadzemne i 25 godina za podzemne aplikacije. FSC sertifikat se podrazumeva, a nadaju se da će uskoro dobiti i Zlatni sertifikat Cradle to Cradle. Ovako obrađeno drvo je skuplje od onog kod kog je primenjena ACQ tehnologija (alkaline copper quaternary), međutim, jeftinije je od tropskih vrsta. Proizvođač navodi da se može koristiti za izradu stolarije, ograda, baštenskog nameštaja...

Willson nije dobio odgovor od proizvođača u kojoj meri acetna kiselina u drvetu utiče na koroziju metala sa kojim dolazi u dodir, kao i o problemima u vezi sa kvalitetom vazduha, odnosno isparenjima.

Linkovi:

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


PROMO TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;