Modernizacija i transformacija zgrade kultnog filmskog studija

23.11.2021. | Gradjevinarstvo.rs

Poznati nemački filmski studio Berliner Union Film Ateliers (BUFA) rešio je da renovira i modernizuje objekte u kojima posluje više decenija. Za početak je u planu rekonstrukcija dve zgrade, nakon čega će se uređenje proširiti na celu lokaciju. Ideja je da ovi objekti budu energetski efikasniji i prihvatljiviji za okolinu, ali bez narušavanja njihovog istorijskog i kulturnog značaja. Vizija je da se gradi na istoriji BUFA kao mesta energije i strasti i da se u saradnji sa kreativnim ljudima stvori mesto za razmenu, akciju i globalni uticaj. Svakako, cilj rekonstrukcije postojećih zgrada je prilagođavanje i zadovoljenje rastućih potreba urbanog okruženja.

Atelier Gardens - BUFA

"Atelier Gardens" (Foto: MVRDV)

Projekat pod nazivom "Atelier Gardens" obuhvata površinu od 23.800 metara kvadratnih i daje rešenje koje će objektima poboljšati fleksibilnost i dodati zelenilo. Ovaj održivi projekat je pod vođstvom holandske firme MVRDV. Pored nje su uključene i HS-Architekten i Harris Bugg Studio. Prema rečima kompanija koje rade na projektu, ovaj poduhvat treba da pokrene budućnost kada je u pitanju renoviranje i bude primer ostalima. Planovi su trenutno usredsređeni na dve zgrade, za koje je već dobijena građevinska dozvola.

Atelier Gardens - BUFA

"Atelier Gardens" (Foto: MVRDV)

Renoviranje prvog objekta izgrađenog 1997. godine je obimnije što se tiče radova i aktivnositi u odnosu na drugi. Ovo je uglavnom zbog toga što objekat ima lošu izolaciju. Rešenje za bolju klimatizaciju prostorija treba da se postigne drvenim okvirom na spoljnoj strani i velikim brojem puzavica. Okvirom će se stvoriti krovna bašta do koje će se dolaziti iznutra i preko cik-cak stepenica. U okviru zgrade će se nalaziti fleksibilne radne prostorije, kafe-bar i prostorija za sastanke.

Atelier Gardens - BUFA

"Atelier Gardens" (Foto: MVRDV)

Što se tiče drugog objekta, on je star oko 100 godina i pripada kulturnoj baštini, pod zaštitom je države. Arhitektonski je važna građevina i ne može se značajno menjati. Shodno ovome biće promenjena unutrašnjost, dodaće se krovni prozor i zavese koje dele prostorije. Ovo bi omogućilo dobijanje multifunkcionalnog prostora za radionice, sastanke, filmske projekcije i veća okupljanja.

Širi projekat koji obuhvata više objekata na lokaciji, biće usredsređen na prirodno osvetljenje i ventilaciju, a uključivaće i postavljanje sistema za sakupljanje i skladištenje kišnice, kao i sistema za reciklažu sive vode. Zelenilo će zameniti betonske staze i pločnike. U jednom od planova stoji i da će se čelik koji ostane kao otpad nakon rušenja dva zastarela skladišta sačuvati i ponovo koristi za stvaranje novog ulaznog paviljona na lokaciji.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Iva 26.11.2021.
Kako se osb ploce na plafonu terase mogu ob...
Mira 22.11.2021.
Da li se zna ko je investitor i nadzor ?
Nenad 13.11.2021.
Lepa vest za vlasnike vikendica na području...
Radoslav 11.11.2021.
Od Marta do Novemra 2021 nema ankete. Gde je
Tehno Konstrukt 10.11.2021.
U Srbiji, neki manji preduzimaci sto rade r...