IZOLACIJA-468X60-BANNER

Nesuđeno obeležje Londona

17.11.2021. | Gradjevinarstvo.rs

"Tulip tower" je po planu trebao da postane najviša konstrukcija u Londonu koja bi izmenila gradski horizont. Sa realizacijom projekta je prvenstveno trebalo da se krene još prošle godine ali je zbog dodatnih razmatranja to prebačeno za ovu godinu kada je i doneta konačna odluka da se neće graditi. Toranj visok 305,3 metara sa vidikovcem na vrhu trebao je da se nalazi u finansijskoj ćetvrti. Projekat je uradila firma Foster+Partners.

Tulip tower

"Tulip tower" (Foto: DBOX)

Kao obrazloženje koje je Vlada Velike Britanije objavila pre par dana, u ime britanskog sekretara za stanovanje navodi se zabrinutost zbog ugrađenog ugljenika u sam toranj preko materijala za gradnju i sl. i mogućeg negativnog uticaja na okolno arhitektonsko nasleđe. Vlada je odluku donela nakon žalbe investitora i označila je kraj projekta.

Tulip tower

"Tulip tower" (Foto: DBOX)

U izveštaju inspektora za planiranje stoji da su namena, oblik, materijali i lokacija rezultirali dizajnom koji bi naneo znatnu štetu značaju "Tower of London" kao i drugim objektima od istorijskog i kulturnog značaja ovog grada. Njegova izgradnja bi imala više štete nego koristi kulturnoj baštini, nadmašujući vrednost koju bi mogao pružati kao turistička atrakcija i edukativni objekat. Takođe, pored toga tu je i neodrživost samog objekta.

Tulip tower

"Tulip tower" (Foto: DBOX)

Inače, projekat je bio odobren od strane Grada Londona, a pre toga odbijen 2019. od strane gradonačelnika Londona Sadiq Khana uz obrazloženje da bi zbog nedostatka poslovnog i stambenog prostora dodao malo javne koristi gradu, a uz to bi negativno uticao i na horizont Londona.

Tulip tower

"Tulip tower" (Foto: DBOX)

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...
Darko 14.03.2024.
Pa kad cveta mito i korupcija. Ako se to is...

;