INFONET-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

Nesuđeno obeležje Londona

17.11.2021. | Gradjevinarstvo.rs

"Tulip tower" je po planu trebao da postane najviša konstrukcija u Londonu koja bi izmenila gradski horizont. Sa realizacijom projekta je prvenstveno trebalo da se krene još prošle godine ali je zbog dodatnih razmatranja to prebačeno za ovu godinu kada je i doneta konačna odluka da se neće graditi. Toranj visok 305,3 metara sa vidikovcem na vrhu trebao je da se nalazi u finansijskoj ćetvrti. Projekat je uradila firma Foster+Partners.

Tulip tower

"Tulip tower" (Foto: DBOX)

Kao obrazloženje koje je Vlada Velike Britanije objavila pre par dana, u ime britanskog sekretara za stanovanje navodi se zabrinutost zbog ugrađenog ugljenika u sam toranj preko materijala za gradnju i sl. i mogućeg negativnog uticaja na okolno arhitektonsko nasleđe. Vlada je odluku donela nakon žalbe investitora i označila je kraj projekta.

Tulip tower

"Tulip tower" (Foto: DBOX)

U izveštaju inspektora za planiranje stoji da su namena, oblik, materijali i lokacija rezultirali dizajnom koji bi naneo znatnu štetu značaju "Tower of London" kao i drugim objektima od istorijskog i kulturnog značaja ovog grada. Njegova izgradnja bi imala više štete nego koristi kulturnoj baštini, nadmašujući vrednost koju bi mogao pružati kao turistička atrakcija i edukativni objekat. Takođe, pored toga tu je i neodrživost samog objekta.

Tulip tower

"Tulip tower" (Foto: DBOX)

Inače, projekat je bio odobren od strane Grada Londona, a pre toga odbijen 2019. od strane gradonačelnika Londona Sadiq Khana uz obrazloženje da bi zbog nedostatka poslovnog i stambenog prostora dodao malo javne koristi gradu, a uz to bi negativno uticao i na horizont Londona.

Tulip tower

"Tulip tower" (Foto: DBOX)

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;