IZOLACIJA-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

Upravljanje atmosferskim vodama - drenaža i sakupljanje atmosferskih voda (Greenbuild Expo 2009)

18.01.2010. | Gradjevinarstvo.rs

Konferencija Greenbuild održava se svake godine, još od 2002. godine, u SAD. Paralelno sa konferencijom proizvođači izlažu nove ekološke materijale, rešenja za energetsku efikasost objekata i uštedu vode, i druge inovacije za primenu u zelenoj gradnji.

Više o Konferenciji i drugim predstavljenim proizvodima, po izboru Alex Wilsona, urednika sajta EBN, pronađite na linku na kraju teksta. Na kraju teksta su dati i svi linkovi iz ovog teksta (proizvođači, organizacije, proizvodi, sertifikati).

Willson kaže da na Greenbuild-u nikada pre nije prikazano više sistema za akumulaciju atmosferskih voda nego 2009. godine:

- Očigledno je da postoji povišeno interesovanje i zabrinutost za vodosnabdevanje, pa se akumulacija atmosferskih voda nameće kao jedno od mogućih i poželjnih rešenja - kaže on.

Kompanija BRAE iz Severne Karoline koja se, umesto proizvodnjom komponenata i celih sistema, bavi zapravo njihovim projektovanjem i postavljanjem. U ovome su veoma uspešni - preko 1.000 postavljenih sistema od osnivanja, 2002. godine, do danas.

Conservation Technology je prepoznatljivo ime na tržištu zelenih građevinskih proizvoda. Na Greenbuild-u 2009 predstavili su kontrolne uređaje, pumpe i rezervoare za akumulaciju atmosferskih voda. Pored toga izložen je i novi sistem za zelene krovove - veoma lagani Drainage Plate System. Na fotografiji iznad je jedan od zelenih krovova iz njihove referenc liste.

RH2O North America pravi sisteme za prikupljanje atmosferskih voda za stambene i poslovne objekte i parcele. Sami proizvodi uvoze se iz proizvodnih pogona u Nemačkoj, a na tržištu Severne Amerike prisutni su preko svoje kancelarije u Kanadi. Izrađuju sve što je potrebno za jedan ovakav sistem - filtere, kapalice, sifone, itd. (rainwater filters, calming inlets, overflow siphons, floating suction filters, tanks).

Jay R. Smith Manufacturing Company instalirala je preko 5.000 sistema za prikupljanje atmosferskih voda, ne računajući instalaciju običnih buradi za prikupljanje kišnice, i za sebe tvrdi da je najveća kompanija ove vrste u SAD. Pre svega su orijentisani na sakupljanje i filtraciju padavina, a ne na same rezervoare. Kompanija blisko sarađuje sa firmom Rain-water Management Solutions u izradi projektnih rešenja i specifikacija za ove sisteme.

Linkovi:

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
;