IZOLACIJA-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Zgrada koja kombinuje arhitekturu, poljoprivredu i estetiku

07.10.2021. | Gradjevinarstvo.rs

Zgrada

Urbana Vertikalna farma Brighfood (Foto: Stefano Boeri Architetti)

Nedavno je predstavljen dizajn urbane vertikalne farme arhitektonskog studija Stefano Boeri Architetti nazvan "Urbana Vertikalna farma Brighfood". Koncept je kombinovao vegetaciju, proizvodnju hrane i vizuelnu estetiku u strukturi od 110.000 kvadratnih metara kako bi istražio novi oblik urbane proizvodnje u gradskim okruženjima. Osim ekoloških prednosti, novi urbani poljoprivredni kompleks u Šangaju nudi komercijalni i poslovni prostor.

Zgrada sa zelenilom

Terase u projketu (Foto: Stefano Boeri Architetti)

Usled rasta urbanizacije tokom poslednjih godina, sve više se postavljaju pitanja kako će se rešiti gubitak proizvodih zemljišta i degradacija staništa biljaka i životinja. Ovaj projekat se pojavio kao jedno od rešenja za ove probleme, a do njega se došlo istraživanjem novih metoda urbane proizvodnje tako da se zadovolje potrebe za hranom u urbanim delovima sveta.

Ovaj projekat predstavlja i meru protiv širenja nekontrolisanog rasta urbanih područja. Voće i povrće će biti primarna vegetacija na balkonima, koji će biti zasađeni na posebno planiranom južnom delu objekta od 45 stepeni koji se sastaje sa strukturnom mrežom stubova i spoljnom konturom zgrade.

Unutrašnji porstor objekta (Foto: Stefano Boeri Architetti)

Da bi se osigurao pravilan rast vegetacije, projektovano je 12 staklenika na terasama zbog okruženja u Šangaju i sezonskih vremenskih varijacija. Za izgradnju staklenika koristiće se membranski materijal ETFE, koji je lagan, elastičan, transparentan i potpuno se može reciklirati. Drveće manjeg rasta zasađeno je na severnoj strani konstrukcije radi dodatne sigurnosti i privatnostii, stvarajući pritom klasičnu vertikalnu šumu.

Plan zgrade

Plan objekta sa drvećem (Foto: Stefano Boeri Architetti)

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 26.09.2022.
Šta je sa pasarelom kod Ada mola? Da li su ...
slavica 24.09.2022.
Konačno jedno stručno objašnjenje, čestitam...
Sky 19.09.2022.
Ako za ovo treba arhitekti veštačka intelig...
Nataša 16.09.2022.
Da li osb ploce mogu da se ušrafe/postave n...
Kupac 16.08.2022.
Meni je veoma teško odabrati pločice. Ja sa...

;