PRIJAVA-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Zgrada koja kombinuje arhitekturu, poljoprivredu i estetiku

07.10.2021. | Gradjevinarstvo.rs

Zgrada

Urbana Vertikalna farma Brighfood (Foto: Stefano Boeri Architetti)

Nedavno je predstavljen dizajn urbane vertikalne farme arhitektonskog studija Stefano Boeri Architetti nazvan "Urbana Vertikalna farma Brighfood". Koncept je kombinovao vegetaciju, proizvodnju hrane i vizuelnu estetiku u strukturi od 110.000 kvadratnih metara kako bi istražio novi oblik urbane proizvodnje u gradskim okruženjima. Osim ekoloških prednosti, novi urbani poljoprivredni kompleks u Šangaju nudi komercijalni i poslovni prostor.

Zgrada sa zelenilom

Terase u projketu (Foto: Stefano Boeri Architetti)

Usled rasta urbanizacije tokom poslednjih godina, sve više se postavljaju pitanja kako će se rešiti gubitak proizvodih zemljišta i degradacija staništa biljaka i životinja. Ovaj projekat se pojavio kao jedno od rešenja za ove probleme, a do njega se došlo istraživanjem novih metoda urbane proizvodnje tako da se zadovolje potrebe za hranom u urbanim delovima sveta.

Ovaj projekat predstavlja i meru protiv širenja nekontrolisanog rasta urbanih područja. Voće i povrće će biti primarna vegetacija na balkonima, koji će biti zasađeni na posebno planiranom južnom delu objekta od 45 stepeni koji se sastaje sa strukturnom mrežom stubova i spoljnom konturom zgrade.

Unutrašnji porstor objekta (Foto: Stefano Boeri Architetti)

Da bi se osigurao pravilan rast vegetacije, projektovano je 12 staklenika na terasama zbog okruženja u Šangaju i sezonskih vremenskih varijacija. Za izgradnju staklenika koristiće se membranski materijal ETFE, koji je lagan, elastičan, transparentan i potpuno se može reciklirati. Drveće manjeg rasta zasađeno je na severnoj strani konstrukcije radi dodatne sigurnosti i privatnostii, stvarajući pritom klasičnu vertikalnu šumu.

Plan zgrade

Plan objekta sa drvećem (Foto: Stefano Boeri Architetti)

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Tanja 24.11.2023.
Čini mi se da ne bi bila loša ni kombinacij...
DARKO 06.11.2023.
Na svake 2 godine ili pred izbore ista prič...
Pele 28.09.2023.
Ja sam bio skeptičan kaoa su mi nudili ali ...
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...
almir 30.08.2023.
Da li je planom rekonstrukcije predvidjeno ...

;