IZOLACIJA-468X60-BANNER

WINDOSHOW-970X250-BANNER

Kosmos kao inspiracija za najveći muzej astronomije na svetu

22.07.2021. | Gradjevinarstvo.rs

Završena je izgradnja kompleksa muzeja astronomije u Šangaju koji je pre par dana otvoren za javnost. Forma neobičnog dizajna inspirisana je kosmosom i problemom tri tela. Svakako tematika je direktno povezana sa samom svrhom objekta koji je ujedno i najveći te vrste na svetu. Doprinos zadivljućem muzeju dale su i zaktivljene linije koje kao da stvaraju veliki sunčani sat asocirajući na protok vremena. Glavnu zgradu definišu tri osnovna dela: Okulus, Sfera i Obrnuta kupola.

Muzej astronomije u Šangaju

Muzej astronomije u Šangaju (Foto: Arch-Exist/Ennead Architects)

Projekat je uradio Ennead Architects koji je još 2014. godine pobedio na konkursu sa svojim rešenjem. Iz firme je rečeno da je objekat osmišljen bez ravnih linija i pravih uglova, odražavajući geometriju i dinamičnu energiju kretanja u svemiru. Arhitekta Thomas J. Wong inspiraciju je crpeo iz problema tri tela, posmatrajući složena kretanja stvorena gravitacionim privlačenjem više tela unutar solarnih sistema. Ovo je rezultitralo u vijugavim formama koje krase fasadu ovog muzeja.

Muzej astronomije u Šangaju

Muzej astronomije u Šangaju (Foto: Arch-Exist/Ennead Architects)

Prostire se na površini od 40.000m² u okviru koje su obuhvaćene privremene i stalne postavke, kao i nekoliko manjih okolnih zgrada. U okviru njega se nalazi i solarni teleskop, opservatorija, obrazovni i istraživački centar, pozorište i planetarijum, kao i vidikovci.

Muzej astronomije u Šangaju

Muzej astronomije u Šangaju (Foto: Arch-Exist/Ennead Architects)

Okulus se nalazi iznad glavnog ulaza i prati krug sunčeve svetlosti na zemlji preko ulaznog platoa i reflektujućeg bazena. Tokom dugodnevnice nastaje puni krug koji se u podne poravna sa kružnom platformom na ulaznom platou. Unutar samog muzeja nalazi se Sfera. Uz minimlano vidljive nosače deluje kao da lebdi, dok se u njenoj unutrašnjosti nalazi planetarijum. Obrnuta kupola je velika obrnuta staklena konstrukcija koja se naslanja na vrh središnjeg atrijuma zgrade i do nje se može doći spiralnom platformom koja se rotira 720 stepeni. Odavde se pruža pogled ka nebu.

Muzej astronomije u Šangaju - Sfera

Muzej astronomije u Šangaju - Sfera (Foto: Arch-Exist/Ennead Architects)

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Zoran Šumaruna 19.02.2024.
Pravilno postavljena podkonstrukcija i prav...
Stojkovic 12.02.2024.
A voda sto Malo Malo pa nestane to nema vez...
Sile 24.01.2024.
Sve ovo je super, ali fali nam minimum jos ...
Darko 17.01.2024.
A što tako ne okreče Beograd? Svi stranci s...
Branka 06.01.2024.
Videla sam hotel i u šoku sam. Ne razumem z...

;