INFONET-468X60-BANNER

Unutrašnjost kule obložena materijalima od soli, suncokreta i algi

14.07.2021. | Gradjevinarstvo.rs

Prvi materijali korišćeni za gradnju dolazili su 100% iz prirode. Razvitkom tehnologija, kombinovani su i unapređivane su im karakteristike kako bi bili efikasniji a u poslednje vreme i ekološki podobniji. Prirodni materijali proizvedeni od lokalne soli, suncokreta i algi korišćeni su za jedan projekat u Francuskoj u cilju smanjenjea ugljeničnog otiska. Ovi materijali koje je razvila firma Atelier Luma ugrađeni su u jednu kulu na jugu ove zemlje.

Paneli od soli u Aries Tower

Paneli od soli u "Aries Tower" (Foto: Adrian Deweerdt)

Kula u gradu Aries može se pohvaliti nestandarnim materijalima koji su korišćeni sa oblaganje i izgradnju ovog objekta kojii je delo Franka Gehryja. Projektovana je za potrebe fondacije Luma u ovom gradu. Unutrašnjost je od materijala koji sadrže so, alge i stabljike suncokreta. Zidovi u okviru lobija gde se čekaju liftovi obloženi su slanim panelima proizvedenim u drevnim solanama u obližnjem rezervatu prirode. Alge iz Camarguea korišćene su zazavršnu obradu zidova toaleta, dok su od stabljika suncokreta napravljeni akustični paneli za bar. Planovi za kulu objavljeni su još 2006. godine ali su radovi započeli tek 2014.

Osnivačica fondacije Luma Maja Hoffmann dala je odobrenje da se zameni unutrašnjost, odnosno završna oblaganja sa paletom lokalnih proizvoda. Ovo je urađeno kako bi se poboljšala povezanost s regionom i ekološki uslovi zgrade koja je izgrađena od betona i čelika i obložena pločama od nerđajućeg čelika.

Zidovi od soli oko liftova u Aries Tower

Zidovi od soli oko liftova u "Aries Tower" (Foto: Adrian Deweerdt)

Kako bi proizveli slane panele, u kompaniji Atelier Luma razvijen je način uzgoja kristala soli na metalnoj mreži smeštenoj pod vodom velikog saliniteta. Rečeno je da se došlo do rešenja za materijal koji zaista "raste" kristalizacijom tokom dve nedelje. Ove panele stvaraju samo energije sunca i vetra.

Zbog toga što betonski prostori imaju problem sa akustikom došlo se do rešenja tako što je bar u prizemlju zgrade visoke 56 metara presvučen tankim materijalom od suncokretove stabljike. Seme suncokreta je korišćeno za dobijanje biogoriva koje koristi zgrada, dok je ostatak biljke, tačnije stabljika otpad koji se u većini slučajeva baci. Međutim, Atelier Luma je iskoristio otpad i proizveo plutasti materijal koji ima dobra izolaciona svojstva. Ovaj materijal od suncokretove stabljike je veoma akustičan i može se koristiti u tu svrhu umesto polistirenske pene ili drugih penastih materijala napravljenih od fosilnih goriva.

Aries Tower

"Aries Tower" (Foto: Iwan Baan)

Materijal je napravljen od mešavine penaste kore iz unutrašnjosti stabljike suncokreta, vlakana sa spoljašnje strane stabljike i proteina iz cveća. Kompanija je razvila lokalni lanac snabdevanja za proizvodnju izolacije, a pored toga i bioplastiku napravljenu od suncokretovog otpada.

Završna oblaganja toaleta u kuli karakterišu pločice različitih boja izrađenih od algi prikupljenih u solani. Alge rastu izuzetno brzo i koriste CO2 da bi rasle. Vodene alge iz ovog područja dolaze u raznim bojama, uključujući ružičastu, što močvarama Camargue i flamingoima koji se hrane biljkom daje prepoznatljivu ružičastu nijansu. U okviru kule ugrađeno je 30.000 pločica od algi u 20 različitih boja.

Pločice od algi u Aries Tower

Pločice od algi u "Aries Tower" (Foto: Adrian Deweerdt)

Materijali koje je razvila ova firma, jesu i bioplastika izrađena od algi koja može jednog dana da zameni fosilnu plastiku, istovremeno odvajajući velike količine ugljen-dioksida. Alge rastu apsorbovanjem ugljenika i stvaranjem skroba koji se može koristiti kao sirovina za bioplastiku ili veziva. Boelenov tim od 20 dizajnera i istraživača dobio je sertifikat kojim se njegovi biomaterijali mogu koristiti u građevinskim projektima, a sada traži partnere koji će im pomoći u komercijalizaciji.

Gehryjeva kula otvorena je zajedno s ostatkom kompleksa Luma Arles od 27 hektara prošlog meseca. Kulu karakteriše održivi dizajn kojem je doprineo zastakljeni deo u podnožju kružnog oblika sa prirodnom ventilacijom, kao i korišćenje obnovljive energije.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;