IZOLACIJA-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Da li je ovo novi koncept poslovnih zgrada?

30.06.2021. | Gradjevinarstvo.rs

Dok se arhitekte i projektanti utrkuju da naprave što višu zgradu i što neobičnijeg dizajna, nameće se pitanje koliko su ovakvi objekti humani i zdravi za život i rad. Zbog ovoga su zato projekti visokospratnica okrenuti ka tome da pružaju dodatne aktivnosti stanarima i/ili zaposlenima kako bi im život i rad bili ugodniji. Međutim, pored svih prednosti koje jedna kula nosi, a to su uglavnom smanjenje ugljeničnog otiska, zauzimanje manjeg prostora za više stambenih jedinica i sl., često tu su i nedostaci poput socijalne povezanosti i pristupa svežem vazduhu.

Poslovna kula Net

Poslovna kula "Net" (Foto: NBBJ)

Nedavno je počela sa gradnjom poslovna kula "Net" u Sijetlu, koja promoviše vrednosti kao što su zdravlje i zajednica. Ovu kulu projektovala je arhitektonska firma NBBJ i za nju kaže da pripada novoj generaciji poslovnih zgrada. Ona će poslužiti kao model za novu komercijalnu arhitekturu. Predlog firme dolazi kao odgovor na problematiku koju visoke zgrade nameću pojedincima i urbanim prostorima iz različitih razloga. Tim iz ove kompanije je analizirao i uvideo da visoke zgrade "ometaju" fizičko i socijalno zdravlje, jer zbog spratnosti obično izoluju stanovnike i smanjuju povezanost među njima.

Poslovna kula Net

Poslovna kula "Net" (Foto: NBBJ)

Nova kula daje prioritet ključnim okvirima dizajna koji poboljšavaju dobrobit ljudi u svrhu zdravlja i podsticanja kretanja i povezanosti sa prirodom. Samo jedna od atrakcija biće "Sky Park" krovni vrt koji će se prostirati na tri poslednja sprata i odakle će se pružati pogled na grad. Krovu na otvorenom moći će da se pristupi kružnim stepeništem koje će se protezati na čak 33 sprata, a sve u cilju promovisanja zdravog života i fizičke aktivnosti.

Poslovna kula Net

Poslovna kula "Net" (Foto: NBBJ)

U okviru zgrade biće postavljeni senzori koji će omogućiti da joj se pristupi i dođe na odredište unutar nje bez dodira bilo koje površine. Zgrada će koristiti 100% filtriran vazduh i vodu. Takođe će biti postavljeni i senzori za praćenje temperature unutar objekta. Projekat promoviše otvoreni prostor zbog povezanosti pojedinaca ali i dizajn bočnog jezgra koji stvara bolju "vidljivost" za oko 20% među kolegama i posetiocima. Otvorenost u prizemlju pojačava kretanje i stvara jedinstvene prostore za okupljanje.

Poslovna kula Net

Poslovna kula "Net" (Foto: NBBJ)

Sky Park na poslovnoj kuli Net

"Sky Park" na poslovnoj kuli "Net" (Foto: NBBJ)

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Tanja 24.11.2023.
Čini mi se da ne bi bila loša ni kombinacij...
DARKO 06.11.2023.
Na svake 2 godine ili pred izbore ista prič...
Pele 28.09.2023.
Ja sam bio skeptičan kaoa su mi nudili ali ...
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...
almir 30.08.2023.
Da li je planom rekonstrukcije predvidjeno ...

;