INFONET-468X60-BANNER

Da li je ovo novi koncept poslovnih zgrada?

30.06.2021. | Gradjevinarstvo.rs

Dok se arhitekte i projektanti utrkuju da naprave što višu zgradu i što neobičnijeg dizajna, nameće se pitanje koliko su ovakvi objekti humani i zdravi za život i rad. Zbog ovoga su zato projekti visokospratnica okrenuti ka tome da pružaju dodatne aktivnosti stanarima i/ili zaposlenima kako bi im život i rad bili ugodniji. Međutim, pored svih prednosti koje jedna kula nosi, a to su uglavnom smanjenje ugljeničnog otiska, zauzimanje manjeg prostora za više stambenih jedinica i sl., često tu su i nedostaci poput socijalne povezanosti i pristupa svežem vazduhu.

Poslovna kula Net

Poslovna kula "Net" (Foto: NBBJ)

Nedavno je počela sa gradnjom poslovna kula "Net" u Sijetlu, koja promoviše vrednosti kao što su zdravlje i zajednica. Ovu kulu projektovala je arhitektonska firma NBBJ i za nju kaže da pripada novoj generaciji poslovnih zgrada. Ona će poslužiti kao model za novu komercijalnu arhitekturu. Predlog firme dolazi kao odgovor na problematiku koju visoke zgrade nameću pojedincima i urbanim prostorima iz različitih razloga. Tim iz ove kompanije je analizirao i uvideo da visoke zgrade "ometaju" fizičko i socijalno zdravlje, jer zbog spratnosti obično izoluju stanovnike i smanjuju povezanost među njima.

Poslovna kula Net

Poslovna kula "Net" (Foto: NBBJ)

Nova kula daje prioritet ključnim okvirima dizajna koji poboljšavaju dobrobit ljudi u svrhu zdravlja i podsticanja kretanja i povezanosti sa prirodom. Samo jedna od atrakcija biće "Sky Park" krovni vrt koji će se prostirati na tri poslednja sprata i odakle će se pružati pogled na grad. Krovu na otvorenom moći će da se pristupi kružnim stepeništem koje će se protezati na čak 33 sprata, a sve u cilju promovisanja zdravog života i fizičke aktivnosti.

Poslovna kula Net

Poslovna kula "Net" (Foto: NBBJ)

U okviru zgrade biće postavljeni senzori koji će omogućiti da joj se pristupi i dođe na odredište unutar nje bez dodira bilo koje površine. Zgrada će koristiti 100% filtriran vazduh i vodu. Takođe će biti postavljeni i senzori za praćenje temperature unutar objekta. Projekat promoviše otvoreni prostor zbog povezanosti pojedinaca ali i dizajn bočnog jezgra koji stvara bolju "vidljivost" za oko 20% među kolegama i posetiocima. Otvorenost u prizemlju pojačava kretanje i stvara jedinstvene prostore za okupljanje.

Poslovna kula Net

Poslovna kula "Net" (Foto: NBBJ)

Sky Park na poslovnoj kuli Net

"Sky Park" na poslovnoj kuli "Net" (Foto: NBBJ)

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;