Da li je ovo novi koncept poslovnih zgrada?

30.06.2021. | Gradjevinarstvo.rs

Dok se arhitekte i projektanti utrkuju da naprave što višu zgradu i što neobičnijeg dizajna, nameće se pitanje koliko su ovakvi objekti humani i zdravi za život i rad. Zbog ovoga su zato projekti visokospratnica okrenuti ka tome da pružaju dodatne aktivnosti stanarima i/ili zaposlenima kako bi im život i rad bili ugodniji. Međutim, pored svih prednosti koje jedna kula nosi, a to su uglavnom smanjenje ugljeničnog otiska, zauzimanje manjeg prostora za više stambenih jedinica i sl., često tu su i nedostaci poput socijalne povezanosti i pristupa svežem vazduhu.

Poslovna kula Net

Poslovna kula "Net" (Foto: NBBJ)

Nedavno je počela sa gradnjom poslovna kula "Net" u Sijetlu, koja promoviše vrednosti kao što su zdravlje i zajednica. Ovu kulu projektovala je arhitektonska firma NBBJ i za nju kaže da pripada novoj generaciji poslovnih zgrada. Ona će poslužiti kao model za novu komercijalnu arhitekturu. Predlog firme dolazi kao odgovor na problematiku koju visoke zgrade nameću pojedincima i urbanim prostorima iz različitih razloga. Tim iz ove kompanije je analizirao i uvideo da visoke zgrade "ometaju" fizičko i socijalno zdravlje, jer zbog spratnosti obično izoluju stanovnike i smanjuju povezanost među njima.

Poslovna kula Net

Poslovna kula "Net" (Foto: NBBJ)

Nova kula daje prioritet ključnim okvirima dizajna koji poboljšavaju dobrobit ljudi u svrhu zdravlja i podsticanja kretanja i povezanosti sa prirodom. Samo jedna od atrakcija biće "Sky Park" krovni vrt koji će se prostirati na tri poslednja sprata i odakle će se pružati pogled na grad. Krovu na otvorenom moći će da se pristupi kružnim stepeništem koje će se protezati na čak 33 sprata, a sve u cilju promovisanja zdravog života i fizičke aktivnosti.

Poslovna kula Net

Poslovna kula "Net" (Foto: NBBJ)

U okviru zgrade biće postavljeni senzori koji će omogućiti da joj se pristupi i dođe na odredište unutar nje bez dodira bilo koje površine. Zgrada će koristiti 100% filtriran vazduh i vodu. Takođe će biti postavljeni i senzori za praćenje temperature unutar objekta. Projekat promoviše otvoreni prostor zbog povezanosti pojedinaca ali i dizajn bočnog jezgra koji stvara bolju "vidljivost" za oko 20% među kolegama i posetiocima. Otvorenost u prizemlju pojačava kretanje i stvara jedinstvene prostore za okupljanje.

Poslovna kula Net

Poslovna kula "Net" (Foto: NBBJ)

Sky Park na poslovnoj kuli Net

"Sky Park" na poslovnoj kuli "Net" (Foto: NBBJ)

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nenad 22.10.2021.
Lepa stvarčica, ali mislim da ne može masov...
Nenad 19.10.2021.
Da li LED sijalice i creva imaju zaštitu od...
Vida 15.10.2021.
Kada će u opštini Surčin biti sproveden pro...
Đorđe 14.10.2021.
Radio bi 2 vikend kuće na Zlatiboru unutraš...
Kamenorezac 11.10.2021.
NIje poskupeo kamen, možete proveriti na sa...