IZOLACIJA-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

Nabijena zemlja i bambus za ekološki i troškovno prihvatljivije kuće

09.06.2021. | Gradjevinarstvo.rs

Kuće napravljene od ekoloških materijala u nekim zemljama koštaju čitavo bogatstvo i mogu ih priuštiti samo najimućniji. Energetski efikasni i ekološki podobni objekti međutim ne moraju uvek biti i skuplji od kuća koje se grade od standardnih materijala. Ovakav projekat dolazi iz Brazila, zemlje u kojoj većina mladih ljudi može samo sanjati o stambenom objektu u svom vlasništvu. Najnoviji poduhvat osmislila je arhitektonska firma Encaixe Soluções Alternativas.

Ecocasa Atelier

"Ecocasa Atelier" (Foto: Marcos Bacon and Encaixe Soluções Alternativas)

"Ecocasa Atelier" izgrađena je tehnikom nabijanja zemlje i korišćenjem drveta bambusa, a sve u cilju stvaranja održive kuće od prirodnnih materijala uz niže troškove. Bazirana je na bioklimatskim principima arhitekture, niskoj ceni i modernom dizajnu. Nalazi se u srcu brazilske vinske rute, oko sat vremena od centra grada Sao Paula. Zanimljivo okruženje dalo je dodatnu vrednost projektu i uključilo atrakcije u vidu vinarije, lokalne plantaže artičoke i delova sa divljim životinjama. Kombinacija poželjne lokacije u blizini grada i raznolikog prirodnog okruženja područja doprinela je da ovo mesto ima sve što je potrebno za ugodan život..

Terasa Ecocasa Atelier

Terasa "Ecocasa Atelier" (Foto: Marcos Bacon and Encaixe Soluções Alternativas)

Za izgradnju je korišćena lokalna glina pa je samim tim dobro i uklopljena u ambijent. Za davanje čvrstoće konstrukciji korišćeni su betonski blokovi koji su se kombinovali sa nabijenom zemljom pa nakon završetka nije bilo potrebe za bojenjem niti drugim završnim obradama. Rezultat je lepa, tamno smeđa boja naglašena tamno sivom kako u okviru unutrašnjosti tako i sa spoljašnje strane. Korišćen je i bambus i to ne samo zbog ekoloških karakteristika već i trajnosti. Zidovi na spavaćoj sobi su od opeka od komprimovane zemlje (CEB) i na taj način stvaraju termoakustični komfor. Balkon sa koga se proteže pogled na okolinu je od bambusa.

Izgradnja Ecocasa Atelier

Izgradnja "Ecocasa Atelier" (Foto: Marcos Bacon and Encaixe Soluções Alternativas)

Projekat karakteriše "Design-Build" model gde su projektovanje i izgradnja pod istim obuhvatom, što znači da je u pitanju integrisani dizajn prilagođavan svim fazama gradnje. Ovo uključuje i činjenicu da se materijali naručuju u različitim fazama kako bi se smanjio otpad. Glina i bambus su korišćeni sa lokacije, a takođe su angažovani i radnici iz okoline kako bi se i na taj način smanjio uticaj na životnu sredinu.

Unutrašnjost Ecocasa Atelier

Unutrašnjost "Ecocasa Atelier" (Foto: Marcos Bacon and Encaixe Soluções Alternativas)

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Zoran Šumaruna 19.02.2024.
Pravilno postavljena podkonstrukcija i prav...
Stojkovic 12.02.2024.
A voda sto Malo Malo pa nestane to nema vez...
Sile 24.01.2024.
Sve ovo je super, ali fali nam minimum jos ...
Darko 17.01.2024.
A što tako ne okreče Beograd? Svi stranci s...
Branka 06.01.2024.
Videla sam hotel i u šoku sam. Ne razumem z...

;