SFSOPLATE-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Lagani i savitljivi solarni paneli koji se lepe za krov

27.05.2021. | Gradjevinarstvo.rs

Standardni solarni paneli koji se postavljaju na krovove objekata vremenom su postali veći a jeftiniji s tim što se troškovi transporta i ugradnje nisu drastično promenili. Način postavljanja panela se nije menjao tokom decenija unazad ali se to konačno promenilo. Tehnološka kompanija Maxeon Solar Technologies iz Singapura osmilsila je novi način instaliranja fotonaponskih panela. Istraživačko-razvojni tim napravio je tanke i lagane panele bez okvira koji se mogu direktno zalepiti na krovnu konstrukciju.

Solarni paneli bez okvira koji se lepe za krov

Solarni paneli bez okvira koji se lepe za krov (Foto: Maxeon Solar Technologies)

Jeff Waters, direktor Maxeona, rekao je da su na takvu ideju došli jer se u industriji izrade solarnih panela skoro 50 godina koristi ista vrsta konstrukcija. Kako su solarni paneli povećani, a cene solarnih ćelija smanjene, troškovi transporta i ugradnje sada imaju veliki udeo u troškovima sistema. Shodno tome ova kompanija razvila je proizvode koji smanjuju te troškove, a uz to su i laganiji i tanji pa prave manje opterećenje na sam krov.

Postavljanje je vrlo jednostavno jer se lepe za krov direktno bez potrebe za aluminijskim okvirima, nosačima, sidrima ili balastom. Mogu se postaviti i na neravne krovne površine. Svaki panel sastoji se iz određenog broja IBC solarnih ćelija koje imaju metalnu osnovu i povezuju ćelije oslobođene od pritiska, a uz to su otporne na koroziju i mogu se saviti bez pucanja. Ukupna efikasnost panela iznosi 20,9 odsto. 

Ovi paneli imaju ugrađenu tehnologiju koja daje jedinstvenu sposobnost da provode struju dok su u senci, nastavljajući da proizvode energiju u uslovima u kojima bi ostali prestali sa radom. Ova karakteristika, kao i osetljivost na nisku temperaturu, obezbeđuje im da budu efiksni i rade u svim uslovima. Ono što ih takođe izdvaja jeste i manja težina koja iznosi oko 6 kg/m² (duplo manje u odnosu na standardne). Ovo ih čini pogodnim za ugradnju na krovove koji nisu konstruirani da izdrže veće težine, tačnije težinu konvencionalnih solarnih sistema. 

Procena kompanije je da bi neiskorišteni potencijal krovova sa malim opterećenjem na komercijalnim objektima mogao samo u Evropi da bude veći od 4GW. Upotreba se razmatra i za krovove na stambenim zgradama, plutajućim solarnim farmama i na vozilima. Nakon pet godina istraživanja i razvoja, najavljeno je da se u julu očekuje prva pojava u javnosti i nakon toga postavljanje na nekoliko odabranih projekata u Evropi u drugoj polovini ove godine. Solarni paneli koji koriste ovu tehnologiju, široj javnosti bi trebali da budu dostupni u prvom kvartalu naredne gofine.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;