IZOLACIJA-468X60-BANNER

WINDOSHOW-970X250-BANNER

Prozirno održivo drvo sa ekstraktom narandžine kore

05.05.2021. | Gradjevinarstvo.rs

Drvo se kao građevinski materiijal koristi od davinina. Naučnici širom sveta bavili su se drvenom građom u cilju stvaranja njenih boljih karakteristika. Činjenica je da je drvo podobno i poželjno za korišćenje ne samo zbog dostupnosti već i zbog toga što je prirodan čvrst materijal. Pisalo se o time da se menjanjem molekula može dovesti do toga da drvo postane prozirno. da svetli u mraku, da greje i sl.

Potpuno održivo prozirno drvo

Potpuno održivo prozirno drvo (Foto: Céline Montanari)

Naučnici sa švedskog Kraljevskog tehnološkog instituta KTH bave se ovom tematikom već neko vreme. Prvo prozirno drvo napravili su još 2016. godine. Taj proces je tekao tako što se lignin odvajao od materijala. To je ostavljalo prazne pore, koje je tim ispunjavao sintetičkim polimerima kako bi materijal dobio snagu i prozirnost. Istraživanja su otišla korak dalje i pronašli su ekološki prihvatljiviju zamenu u monomeru napravljenu od komponente iz kore citrusnog voća koja se naziva limonen. Dobijena je potpuno održiva verzija prozirnog drveta. 

Vodeća autorka studije, doktorandkinja Céline Montanari rekla je da je novi limonenski akrilat napravljen od otpada, kao što su kore od narandže, koji nastaje u industriji sokova i može se reciklirati. Ovaj monomer limonen akrilata korišćen je za popunjavanje praznih pora u drvetu, pružajući mu odličnu optičku propusnost od 90 odsto pri debljini od 1,2mm i izuzetno nisko magljenje od 30 odsto.

Verzije prozirnog drveta koje su razvili istraživaći sa KTH

Verzije prozirnog drveta koje su razvili istraživaći sa KTH (Foto: Céline Montanari)

Karaktersitike su nadmašile prethodne verzije i dale snagu od 174MPa i elastičnost od 17GPa što omogućava primenu materijala u izgradnji većih konstrukcija. Sudeći po istraživačima od njega se mogu praviti pametni prozori, služiti za osvetljenje i skladištenje toplote, što se nadovezuje na prethodne studije koje su se bavile drvenom građom. Jedna od možda najzanimljivijih mogućnosti primene jeste drveni laser. Profesor Lars Berglund rekao je da su ispitali kuda ide svetlost i šta se događa kada udari u celulozu i došli do zaključka da svetlosti prolazi ravno kroz drvo i čini materijal prozirnim. Dodao je da se deo svetlosti lomi i raspršuje pod različitim uglovima i daje dobre efekte u primeni kod osvetljenja.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


JAVOR
JAVOR
JAGODINA-RIBARE
www.javorsztr.com

JAF
JAF
NOVA PAZOVA-STARA PAZOVA
www.jaf.rs

PIRAMIDA
PIRAMIDA
SREMSKA MITROVICA
www.piramidasm.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Zoran Šumaruna 19.02.2024.
Pravilno postavljena podkonstrukcija i prav...
Stojkovic 12.02.2024.
A voda sto Malo Malo pa nestane to nema vez...
Sile 24.01.2024.
Sve ovo je super, ali fali nam minimum jos ...
Darko 17.01.2024.
A što tako ne okreče Beograd? Svi stranci s...
Branka 06.01.2024.
Videla sam hotel i u šoku sam. Ne razumem z...

;