IZOLACIJA-468X60-BANNER

WINDOSHOW-970X250-BANNER

"Bakarna" fasada energetski efikasne kule

27.04.2021. | Gradjevinarstvo.rs

Završena je poslovna kula sa atraktivnom fasadom čija forma je inspirisana hemijskom strukturom bakra. Zeleno svetlo za gradnju je dobijeno još davne 2012. godine a sada su konačno kompletirani radovi. Ova energetski efikasna zgrada visoka samo 88 metara zapravo sa spoljašnje strane nije obložena bakrom iako odaje takav utisak. Projekat je uradila firma Foster + Partners i ovo je njena prva poslovna zgrada u Rusiji. Kula će postati sedište vodećeg proizvođača bakra u zemlji, Russian Copper Company (RCC) po čijoj narudžbini je i rađena.

RCC kula u Rusiji

RCC kula u Rusiji (Foto: Oleg Kovalyuk)

Složena fasada sadrži elemente novog logotipa RCC-a. Pošto spoljašnjost nije od bakra, vremenom se neće pojaviti patina. Sastoji od modularnog sistema od belog betona, zastakljenja i nerđajućeg čelika s bronzanim efektom. Zgrada bi trebala da dobije BREEAM građevinski standard zelene gradnje za energetski efikasan dizajn. Cilj je bio da se smanji gubitak toplote jer su velike temperaturne razlike u ovom području, idu od čak +30°C pa sve do -30°C.

Bakarna fasada RCC kule u Rusiji

"Bakarna" fasada RCC kule u Rusiji (Foto: Oleg Kovalyuk)

Kula je sagrađena po načelima pasivne gradnje i shodno tome je karakteriše energetska efikasnost koja je postignuta jer je 50 odsto spoljnje površine zastakljeno. Tamo gde je zastakljena fasada korišćeno je trostruko staklo kako bi se obezbedile optimalne toplotne performanse. Svaki fasadni modul oblikovan je tako da isključuje jako sunce leti, ali koristi sunce zimi. Takođe, beli beton smanjuje potrebu za veštačkim osvetljenjem, dok na građevinsku konstrukciju nije nanet završni sloj pa je samim tim smanjena količina korišćenog materijala na zgradi što doprinosi smanjenju ugljeničnog otiska.

RCC kula u Rusiji

RCC kula u Rusiji (Foto: Oleg Kovalyuk)

Kula se prostire na 18.450 kvadratnih metara. U okviru 15 spratova i tri nivoa podruma, nalaze se 123 kancelarije, ali i teretana, sauna, prostorije za sastanke i trpezarija. Raspored je organizovan tako da su kancelarije i poslovne prostorije naslagane jedna na drugu i smeštene sa obe strane hodnika koji se proteže duž centralnog dela. U okviru tog hodnika u spoljašnjem delu nalaze se dnevni boravak i mesta za opuštanje tokom pauze, odakle se proteže pogled na grad.

Centralni hodnik u RCC kuli u Rusiji

Centralni hodnik u RCC kuli u Rusiji (Foto: Oleg Kovalyuk)

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Zoran Šumaruna 19.02.2024.
Pravilno postavljena podkonstrukcija i prav...
Stojkovic 12.02.2024.
A voda sto Malo Malo pa nestane to nema vez...
Sile 24.01.2024.
Sve ovo je super, ali fali nam minimum jos ...
Darko 17.01.2024.
A što tako ne okreče Beograd? Svi stranci s...
Branka 06.01.2024.
Videla sam hotel i u šoku sam. Ne razumem z...

;