INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Zgrada koja prati putanju sunca

05.04.2021. | Gradjevinarstvo.rs

Eksperimentalna održiva zgrada planirana je za glavni grad Francuske. Ima za cilj premošćavanje dva različita društveno-ekonomska naselja u blizini Pariza. "ILOW" su projektovali Carlo Ratti Associati (CRA) i Bouygues Immobilier sa parametarskim pristupom da liči na par raširenih ruku. Nalaziće se između najveće evropske poslovne četvrti  i stambenih kula iz posleratnog perioda "Cloud Towers".

Kula ILOW u Parizu

Kula "ILOW" u Parizu (Foto: Carlo Ratti Associati)

Ova zgrada meštovite namene ime je dobila po dosetki na francuskom za "malo ostrvo" koja se često koristi u frazi "ostrvo zelenila". Kula zaobljene forme sastoji se iz dva krila koja uokviruju zeleno dvorište u sredini. Ovo dvorište je povezano sa susednim javnim parkom. Na vrhu zgrade koja se prostire na površini od 12.500m² nalaziće se raskošni krovni vrt, dok će u prizemlju biti javno dostupni prostori u vidu restorana i kafića. U okviru objekta će se uglavnom nalaziti poslovni prostori.

Kula ILOW u Parizu

Kula "ILOW" u Parizu (Foto: Carlo Ratti Associati)

Shodno tome da se nalazi na tački spajanja dva "različita sveta", odnosno dva društveno različita kvarta ova zgrada će poslužiti kao "mesto" koje ih spaja i premošćava. Projektom će se promovisati susreti između različitih ljudi, kultura i društvenih grupa. Arhitektura ovde igra značajnu ulogu jer je ta koja će spojiti različittosti.

Kula ILOW u Parizu

Kula "ILOW" u Parizu (Foto: Carlo Ratti Associati)

"ILOW" će karakterisati energetska efikasnost jer je minimizirana potrošnja energije u zgradi. Raspored i veličina montažnih modula na fasadi su tako osmišljeni da prate putanju sunca kako bi se obezbedila optimalna prirodna svetlost u zatvorenom prostoru i minimalizirala upotreba energije. Još uvek se ne zna kada će biti realizovan projekat, trenutno se radi na dobijanju dozvola.

Kula ILOW u Parizu

Kula "ILOW" u Parizu (Foto: Carlo Ratti Associati)

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;