SFSOPLATE-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Zgrada koja prati putanju sunca

05.04.2021. | Gradjevinarstvo.rs

Eksperimentalna održiva zgrada planirana je za glavni grad Francuske. Ima za cilj premošćavanje dva različita društveno-ekonomska naselja u blizini Pariza. "ILOW" su projektovali Carlo Ratti Associati (CRA) i Bouygues Immobilier sa parametarskim pristupom da liči na par raširenih ruku. Nalaziće se između najveće evropske poslovne četvrti  i stambenih kula iz posleratnog perioda "Cloud Towers".

Kula ILOW u Parizu

Kula "ILOW" u Parizu (Foto: Carlo Ratti Associati)

Ova zgrada meštovite namene ime je dobila po dosetki na francuskom za "malo ostrvo" koja se često koristi u frazi "ostrvo zelenila". Kula zaobljene forme sastoji se iz dva krila koja uokviruju zeleno dvorište u sredini. Ovo dvorište je povezano sa susednim javnim parkom. Na vrhu zgrade koja se prostire na površini od 12.500m² nalaziće se raskošni krovni vrt, dok će u prizemlju biti javno dostupni prostori u vidu restorana i kafića. U okviru objekta će se uglavnom nalaziti poslovni prostori.

Kula ILOW u Parizu

Kula "ILOW" u Parizu (Foto: Carlo Ratti Associati)

Shodno tome da se nalazi na tački spajanja dva "različita sveta", odnosno dva društveno različita kvarta ova zgrada će poslužiti kao "mesto" koje ih spaja i premošćava. Projektom će se promovisati susreti između različitih ljudi, kultura i društvenih grupa. Arhitektura ovde igra značajnu ulogu jer je ta koja će spojiti različittosti.

Kula ILOW u Parizu

Kula "ILOW" u Parizu (Foto: Carlo Ratti Associati)

"ILOW" će karakterisati energetska efikasnost jer je minimizirana potrošnja energije u zgradi. Raspored i veličina montažnih modula na fasadi su tako osmišljeni da prate putanju sunca kako bi se obezbedila optimalna prirodna svetlost u zatvorenom prostoru i minimalizirala upotreba energije. Još uvek se ne zna kada će biti realizovan projekat, trenutno se radi na dobijanju dozvola.

Kula ILOW u Parizu

Kula "ILOW" u Parizu (Foto: Carlo Ratti Associati)

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;