IZOLACIJA-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

Kula inspirisana geologijom i slikama Van Goga

24.03.2021. | Gradjevinarstvo.rs

Čelikom obložena kula asimetrične forme planirana je za grad Arles. Insipraciju za ovakav dizajn arhitekta Frank Gehry pronašao je u lokalnoj geologiji, rimskoj arhitekturi i slikama Vincenta van Goga. Kula "Luma Arles" nalaziće se u okviru napuštenog železničkog depoa koji se prostire na 10ha. U okviru ovog prostora sa realizacijom je krenuo projekat kreativnog kampusa, obnovljene su četiri obližnje železničke konstrukcije, od ukupno sedam i uređen je javni park.

Kula Luma Arles

Kula "Luma Arles" (Foto: Adrian Deweerdt)

Kula se nalazi na zastakljenom postolju cilindričnog oblika. Visoka je 56m sa karaktersitičnom čeličnom fasadom koju čini 11.000 pojedinačnih panela od nerđajućeg čelika. Na fasadi nepravilne forme nalaze se ispupčenja koja su zapravo prozori. Oni su postavljeni bez određenog reda i deluje kao da su "nalepljeni". Kula se prostire na površini od 15.000 kvadratnih metara. U okviru nje će se nalaziti prostori za istraživanje, radionice,odeljci za održavanje seminara i obuka, umetnička studia, kao i delovi za postavke likovnih dela.

Kula Luma Arles

Kula "Luma Arles" (Foto: Adrian Deweerdt)

U ovom gradu je živeo Van Gog koji je u svojim delima naslikao pejzaže Arlesa. Shodno tome umetnost je takođe bila inspiracija za Gehryja tokom procesa projektovanja. Želeo je da dočara ono po čemu je Arles čuven - od "Zvezdane noći" pa sve do uzdignutih klastera stena koje se nalaze u regionu. Središnji deo podseća na rimski amfiteatar koji je jedan od istorisjkih spomenika i turističkih atrakcija ovog mesta.

Kula Luma Arles

Kula "Luma Arles" (Foto: Adrian Deweerdt)

U planu je da projekat bude realizovan i kula otvorena za javnost već 26. juna ove godine, ali pod pretpostavkom da ne budu uspostavljena nova lokalna ograničenja koja se odnose na koronu.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Zoran Šumaruna 19.02.2024.
Pravilno postavljena podkonstrukcija i prav...
Stojkovic 12.02.2024.
A voda sto Malo Malo pa nestane to nema vez...
Sile 24.01.2024.
Sve ovo je super, ali fali nam minimum jos ...
Darko 17.01.2024.
A što tako ne okreče Beograd? Svi stranci s...
Branka 06.01.2024.
Videla sam hotel i u šoku sam. Ne razumem z...

;