INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Brodski tunel za bezbedniji prolaz koji preseca poluostrvo

24.03.2021. | Gradjevinarstvo.rs

Veoma ambiciozan projekat izgradnje tunela u Norveškoj dobio je zeleno svetlo i trebao bi da počne sa realizacijom sledeće godine. U pitanju je tunel za brodove "Stad Ship" kojim će preseći celo poluostrvo i time omogućiti da se zaobiđe najopasnija brodska ruta Norveške. Biće visok 50m, širok 36m i dug 1,7km.

Tunel za brodove Stad Ship

Tunel za brodove "Stad Ship" (Foto: Kystverket/Snøhetta)

Očekuje se da će biti uklonjeno 3 milijarde kubnih metara kamena koji će biti odnešeni pomoću barži. Inženjeri će tehnikom horizontalnog bušenja i uz pomoć eksploziva prvo ukloniti gornji deo, za "tavanicu", a nakon toga će se preći na vertikalno bušenje u kombinaciji sa miniranjem eksplozivom za donji deo. Ulaz i izlaz tunela će biti delimično blokirani za to vreme, tako da unutrašnjost ostaje suva dok radovi traju. Nakon završetka ovih radova, ovi delovi će biti minirani i otvoreni kada bude došlo vreme za punjenje vodom. Za projekat ulaza i izlaza biće zadužena arhitektonska firma Snøhetta.

Tunel za brodove Stad Ship

Tunel za brodove "Stad Ship" (Foto: Kystverket/Snøhetta)

Predviđanja su da će u proseku ovim tunelom prolaziti oko 19 brodova dnevno. Saobraćaj će biti u jednom smeru i menjaće se na svakih sat vremena. Još uvek se ne zna o tome koje težine i gabarita će biti brodovi koji će moći da prođu ovuda, ali svakako da nisu u pitanju manji turistički brodići, već teretni i veći putnički brodovi.

Tunel za brodove Stad Ship

Tunel za brodove "Stad Ship" (Foto: Kystverket/Snøhetta)

Završetak se očekuje do 2026. godine. Budžet je trenutno postavljen na 2,8 milijardi NOK, što je otprilike 330 miliona USD bez poreza.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;