Brodski tunel za bezbedniji prolaz koji preseca poluostrvo

24.03.2021. | Gradjevinarstvo.rs

Veoma ambiciozan projekat izgradnje tunela u Norveškoj dobio je zeleno svetlo i trebao bi da počne sa realizacijom sledeće godine. U pitanju je tunel za brodove "Stad Ship" kojim će preseći celo poluostrvo i time omogućiti da se zaobiđe najopasnija brodska ruta Norveške. Biće visok 50m, širok 36m i dug 1,7km.

Tunel za brodove Stad Ship

Tunel za brodove "Stad Ship" (Foto: Kystverket/Snøhetta)

Očekuje se da će biti uklonjeno 3 milijarde kubnih metara kamena koji će biti odnešeni pomoću barži. Inženjeri će tehnikom horizontalnog bušenja i uz pomoć eksploziva prvo ukloniti gornji deo, za "tavanicu", a nakon toga će se preći na vertikalno bušenje u kombinaciji sa miniranjem eksplozivom za donji deo. Ulaz i izlaz tunela će biti delimično blokirani za to vreme, tako da unutrašnjost ostaje suva dok radovi traju. Nakon završetka ovih radova, ovi delovi će biti minirani i otvoreni kada bude došlo vreme za punjenje vodom. Za projekat ulaza i izlaza biće zadužena arhitektonska firma Snøhetta.

Tunel za brodove Stad Ship

Tunel za brodove "Stad Ship" (Foto: Kystverket/Snøhetta)

Predviđanja su da će u proseku ovim tunelom prolaziti oko 19 brodova dnevno. Saobraćaj će biti u jednom smeru i menjaće se na svakih sat vremena. Još uvek se ne zna o tome koje težine i gabarita će biti brodovi koji će moći da prođu ovuda, ali svakako da nisu u pitanju manji turistički brodići, već teretni i veći putnički brodovi.

Tunel za brodove Stad Ship

Tunel za brodove "Stad Ship" (Foto: Kystverket/Snøhetta)

Završetak se očekuje do 2026. godine. Budžet je trenutno postavljen na 2,8 milijardi NOK, što je otprilike 330 miliona USD bez poreza.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Iva 26.11.2021.
Kako se osb ploce na plafonu terase mogu ob...
Mira 22.11.2021.
Da li se zna ko je investitor i nadzor ?
Nenad 13.11.2021.
Lepa vest za vlasnike vikendica na području...
Radoslav 11.11.2021.
Od Marta do Novemra 2021 nema ankete. Gde je
Tehno Konstrukt 10.11.2021.
U Srbiji, neki manji preduzimaci sto rade r...