IZOLACIJA-468X60-BANNER

WINDOSHOW-970X250-BANNER

Prodata prva digitalna kuća na svetu

23.03.2021. | Gradjevinarstvo.rs

Prva digitalna kuća pod nazivom "Mars House" zasnovana na blokčejn tehnologiji prodata je na tržištu nezamenljivih tokena (NFT - Non-Fungible-Token) u vrednosti od oko pola miliona USD. NFT je nezamenljivi token koji se ponaša kao kriptovaluta, što znači da postoji na blokčejnu, ima vrednost i njime se može trgovati. Ova kuća je zapravo "3D digitalni fajl" i može se doživeti u virtuelnoj stvarnosti.

Mars House

"Mars House" (Foto: Krista Kim)

Projektovala ju je digitalna umetnica Krista Kim iz Toronta 2020. godine u cilju da stvori prostor koji "materijalizuje" njenu filozofiju meditativnog dizajna. Kuću karakterišu otvoreni prostor i stakleni zidovi od poda do plafona, koji omogućavaju pogled ka planinskom lancu. Na projektu stvaranja kuće sarađivala je sa arhitektom koristeći Unreal Engine, softver koji se obično koristi za kreiranje video igara. Ona je kuću opisala kao "svetlosnu skulpturu" jer je osmislila da svetlosni zraci šarenih nijansi prekrivaju pod i plafon. Digitalnom okruženju veći "doživljaj" daje i pesma Jeffa Schroedera iz benda The Smashing Pumpkins koja ide u pozadini.

Ovaj digitalni dom može se doživeti u virtualnoj stvarnosti, ali bi se mogao "prebaciti" i u stvarni svet kako bi se u budućnosti stvorilo okruženje proširene stvarnosti preko aplikacije kao što je SuperWorld. Kim je izjavila da ćemo uskoro svi živeti u VR svetu kroz naša stvarna okruženja koristeći ovi novu aplikaciju koja je mapirala ceo svet.

Virtualne nekretnine zasnovane na stvarnom svetu mogu se kupiti na SuperWorldu, a u vrlo bliskoj budućnosti ova aplikacija će omogućiti "stvaranje" 3D NFT-a i tržišta digitalnih sredstava proširene stvarnosti. Ova kuća je spremna za takvu budućnost, jer se može preneti u naše stvarno okruženje.

Kupcu "Mars Housa" biće poslat njegov digitalni 3D fajl, međutim, ovo samo po sebi nije NFT. NFT postoji kao potvrda za autentičnost koja se čuva na blokčejnu, što je ekvivalent vlasničkom listu za stvarnu nekretninu, odnosno dokument koji potvrđuje posedovanje.

NFT je digitalna imovina koja je otvorila svet za digitalne umetnike i omogućava im da se njihova dela kupuju, poseduju, da se njima trguje na digitalnim tržištima. Brojni projektanti i umetnici prodaju svoja dela kao kripto umetnost. Kim je povodom ovoga rekla da veruje da tržište NFT podržava pozitivne promene kroz kripto revoluciju, i da će ona stvoriti stvarnu političku akciju za potporu zelenoj energiji i održivosti. Kako kaže, NFT-ovi su deo rešenja jer postoje beskrajne mogućnosti.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Zoran Šumaruna 19.02.2024.
Pravilno postavljena podkonstrukcija i prav...
Stojkovic 12.02.2024.
A voda sto Malo Malo pa nestane to nema vez...
Sile 24.01.2024.
Sve ovo je super, ali fali nam minimum jos ...
Darko 17.01.2024.
A što tako ne okreče Beograd? Svi stranci s...
Branka 06.01.2024.
Videla sam hotel i u šoku sam. Ne razumem z...

;