IZOLACIJA-468X60-BANNER

Vodovodne instalacije i uređaji koji štede vodu (Greenbuild Expo 2009)

14.01.2010. | Gradjevinarstvo.rs

Konferencija Greenbuild održava se svake godine, još od 2002. godine, u SAD. Paralelno sa konferencijom proizvođači izlažu nove ekološke materijale, rešenja za energetsku efikasost objekata i uštedu vode, i druge inovacije za primenu u zelenoj gradnji.

Više o Konferenciji i drugim predstavljenim proizvodima, po izboru Alex Wilsona, urednika sajta EBN, pronađite na linku na kraju teksta. Na kraju teksta su dati i svi linkovi iz ovog teksta (proizvođači, organizacije, proizvodi, sertifikati).

Jedno od najvećih iznenađenja koje je doneo Greenbuild 2009 jeste to što su vodeći proizvođači sanitarija i vodovodnih instalacija i uređaja u SAD sve svoje slavine ograničili na maksimalni protok vode na 5,7 litara po minuti.

Ovaj protok ispunjava WaterSense standard EPA-e (Enviromental Protection Agency) i obezbeđuje smanjenje potrošnje vode za 32% kada se uporedi sa nacionalnim standardom EPA-e u SAD - 8,3 litre u minuti. Ovo su učinile kompanije Moen, American Standard, Kohler, Delta Faucet i TOTO.

Dodatno, većina ovih kompanija učinila je ovo za slavine namenje i stambenim i poslovnim prostorima. Kao što je jasno pokazano na brojnim prezentacijama ovih proizvoda, sa dobrom aeracijom mlaza, ne može se osetiti razlika u efikasnosti slavina koje imaju protok od 8,3l/min i onih koje imaju protok od 5,7l/min.

American Standard predstavio je tri modela FloWise pisoara bez ispiranja vodom (na slici iznad, proizvodi ga kompanija ZeroFlush). Pored ovoga predstavljeni su i:

  • Washbrook FloWise pisoar koji troši pola litre vode po jednom ispiranju (lpf - liters per flush).
  • H2Option wc-šolja sa vodokotlićem sa dva nivoa ispiranja koji troši 6, odnosno 3.8lpf.
  • Yorkville wc-šolja 4.2 lpf  (WDI EcoFlush pressure-flush module)
  • FloWise glava za tuš koja se može podesiti da troši od 5,7 to 7,6lpm (ako je prilikom tuširanja podesite na više od 5,7 ona se vraća a taj protok pri prvom sledećem aktiviranju).

Kohler je predstavio svoj sistem Insight Technology za slavine sa automatskim upravljanjem i toaletima sa kontrolom mlaza za ispiranje - flashometer. Prema tvrdnjama proizvođača ova tehnologija omogućava životni vek proizvoda od 30 godina ili 15 miliona korišćenja - svakih 10 minuta, tokom 24 časa.

Patent flushometer je najjednostavnije opisati kao hromiranu cevnu instalaciju koja se direktno nastavlja na vodovodnu mrežu, bez korišćenja vodokotlića. Njegova uloga je ispiranje wc-šolja i pisoara uz pojačavanje pritiska vode iz vodovodnih instalacija. Na ovaj način znatno se smanjuje potrošnja vode za ispiranje toaleta u odnosu na sistem sa vodokotlićem čiji princip rada se zasniva na sili gravitacije. Više detalja pogledajte na linku na kraju teksta.


Kohler je predstavio pisoar Barden (0.5 lpf) kao i Wave tehnologiju za senzorske toalete koja sprečava bespotrebna aktiviranja tako što korisnik nakon upotrebe prođe rukom ispred senzora prekidajući tako vertikalni zrak za aktiviranje (za razliku od horizontalnih koji se mogu aktivirati i slučajno).

Firmu Kohler je, u oktobru 2009. godine, EPA (U.S. Environmental Protection Agency) proglasila za  WaterSense Partnera godine u kategoriji proizvođača.

Australijski proizvođač Caroma predstavio je unapređen pisoar H2Zero koji ne koristi vodu za ispiranje (waterless urinal). Novi model, pored elastometnernih mehaničkih zaptivača ima i standardni P-sifon kakav se koristi u SAD, a koji koristi razvodnjeni urin umesto čiste vode da načini tečni čep. Iako australijanci tvrde da je mehaničko zaptivanje sasvim zadovoljava, propisi EPA-e u SAD misle drugačije, pa je im je bilo jednostavnije da ubace ovaj dodatak nego da menjaju lokalne propise.

Mehanički poklopac napravljen je od silikona i sertifikovan na 10.000 upotreba. Velika prednost ovog sistema je u tome što se ne koristi biljno ulje za tečni čep kao što je to slučaj sa najvećim brojem bezvodnih pisoara. Ne samo da je takva tečnost skupa, već neki eksperti smatraju da bi jednog dana to moglo da izazove probleme, kada upotreba bezvodnih pisoara postane rasprostranjenija.

Dodatno, s obzirom da nema ulja, radnici koji održavaju ove pisoare mogu s vremena na vreme da prospu u njega 3-4 litra vode kako bi isprali nataloženu so - najveći problem za dugoročnu upotrebu bezvodnih pisoara. Los Anđeles je odobrio upotrebu ovih pisoara uz povraćaj sredstava kupcima u visini od 400 dolara.

Delta Faucet predstavio je svoju tehnologiju Proximity Sensing koja aktivira slavinu u električnom polju od 10cm oko nje. Međutim, ukoliko se objekat u tom polju na pomera, sistem će zaustaviti protok vode što znači da pored slavine možete spustiti predmet bez bojazni da će voda ostati da teče.

Slavine sa senzorima do sada nisu smatrane kao naročito štedljive, ali ova tehnologija to može da promeni. U korist joj ide i to što se ove slavine smatraju najhigijenskim od svih drugih tipova.

Touch2O tehnologija za kuhinjske slavine (foto gore-desno) omogućava uključivanje i isključivanje slavine dodirom bilo kog dela same slavine ili ručice za upravljanje. Na ovaj način, dodirivanjem samo slavine ali ne i pomeranjem ručice, zadržavate jednom podešen mlaz, tj. jačinu protoka i temperaturu vode.

TOTO proizvodi sušač za ruke Clean Dry Hand Dryer (fotografija levo), koji se pokazao kao veoma tih u odnosu na druge uređaje ove vrste.

Wc-šolja Drake II (4.8 lpf), redizajnirana je tako da voda prilikom ispiranja ulazi sa dve strane školjke, a prikazana je i školjka sa patentom (flashometer - pogledati na linku dole).

Gyrostream dodaci za masažu u tuš-kabinama imaju protok od svega 3l/m:

- Iako smatramo da su bočne prskalice potpuno nepotrebne, potrošači nekad insistiraju na njima, pa smo se bar trudili da im znatno smanjimo potrošnju vode - kažu u kompaniji. Zato su u svoje kabine dodali i dugme koje može odmah da uključi i isključi bočne prskalice kako bi se štedela voda prilikom sapunjanja.

Sloan Valve je predstavio pisoar sa potrošnjom vode od pola litre po jednom ispiranju, i Ecos Dual-Flush senzor koji će pustiti jače ili slabije ispiranje u odnosu na vreme provedeno na wc-šolji - ako je više od 65 sekundi, nakon ustajanja, uključiće se veći mlaz.

Oni su takođe predstavili i Alpine pisoar sa potrošnjom vode od 0,38 litara po ispiranju (lpf) koji ispuni sifon-zonu pisoara prilikom ispiranja i zadrži vodu na tom mestu dok ga sledeće ispiranje ne zameni. Na taj način smanjeno je taloženje soli u pisoaru. Dodatno, kompanija je FlushMate IV mehanizam koji se koristi u brojnim toaletima unapredila kako bi mu buka bila smanjena na sadašnjih 83dB.

Alex Wilson, urednik sajta EBN, kaže da, iako godinama piše o zelenoj gradnji i proizvodima, nikada nije čuo za kompaniju Neoperl iz Konektiketa. Oni se bave proizvodnjom aeratora za slavine, regulatora protoka vode, sigurnosnih ventila i drugih proizvoda još od 1928. godine. Zapravo, oni su jedina kompanija u celoj SAD koja proizvodi aeratore nezavisno od slavina.

Neoperl uglavnom prodaje svoj asortiman većim proizvođačima na tržištu - OEM (original equipment manufacturers - naziv u SAD za ove kompanije uopšteno), kao što su Kohler, Sloan Valve i TOTO. Međutim, neki proizvodi su dostupni tržištu i direktno preko velikog maloprodajnog lanca Home Depot (poreko 1.500 maloprodajnih mesta u Severnoj Americi). Najveći broj Neoperl aeratora ima EPA-in WaterSense sertifikat.

TapMaster, mala firma iz Alberte, predstavila je slavine kojima se upravlja stopalom ili kolenom. Alex Wilson kaže za ove slavine:

- Na našoj GreenSpec listi (pogledati među linkovima sasvim dole) ove slavine nalaze se godinama, a jednu koristim svakodnevno kod kuće i mogu da kažem da radi potpuno isto kao i kada je instalirana, pre više od pet godina. Ali priznajem, nikada nisam sasvim ukapirao kako funkcioniše - i dodaje:

- I nakon razgovora sa Peter Pubben-om, vlasnikom firme i izumiteljem, nije mi jasnije kako je postignuto da buka iz cevi bude toliko manja prilikom uključivanja i isključivanja slavine (glasnost je jedna od uobičajenih karakteristika slavina koje se aktiviraju nogom). Takođe, veoma se jednostavno upraavlja i temperaturom i jačinom mlaza - zaključuje Wilson.

Linkovi:

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...
Darko 14.03.2024.
Pa kad cveta mito i korupcija. Ako se to is...

;