IZOLACIJA-468X60-BANNER

WINDOSHOW-970X250-BANNER

Opeke od reciklirane plastike čvršće od betonskih

09.02.2021. | Gradjevinarstvo.rs

Današnji svet se suočava sa problemom plastičnog otpada na globalnom niovu i bez obzira što je taj problem identifikovan nekako se čini da se akcije u tom pravcu dešavaju mnogo sporije nego što bi trebalo. Neke zemlje su uvele ograničenje u proizvodnji, smanjenje korišćenja plastične ambalaže, recikliranje otpada i sl. Jedan od zanimljivih i korisnih projekata koji se tiče ove tematike dolazi iz Kenije. Startap kompanija mlade preduzetnice i pronalazača Nzambi Matee bavi se reciklažom plastičnog otpada koji se koristi za pravljenje opeke koja je čvršća od one od betona.

Nzambi Matee sa opekom od reciklirane plastike

Nzambi Matee sa opekom od reciklirane plastike (Foto: Gjenge Makers Ltd.)

Njena kompanija Gjenge Makers Ltd. nalazi se u Najrobiju i rešava dva problema - prvi se tiče otpada a drugi jeftinijih materijala za gradnju. Ona je osmislila i razvila prototip mašine koja plastični otpad pretvara u materijal za popločavanje, odnosno u ploče za staze i trotoare. Kapacitet mašine je 1500 ovih brušenih opeka od plastike tokom jednog dana. Proizvodnja je troškovno pristupačna baš iz razloga što se koristi otpad, dok je čvrstoća veća pa su pogodne za popločavanje koje zahteva čvršće materijale.

Popločavanje sa opekom od reciklirane plastike

Popločavanje sa opekom od reciklirane plastike (Foto: Gjenge Makers Ltd.)

Nzambi Matee je 2017. godine napustila posao u naftnoj industriji da bi započela posao sa pravljenjem i testiranjem ploča-opeka od reciklirane plastike i peska. Otpad je dobijala besplatno iz fabrika ambalaže i otkupjivala iz reciklažnih centara. Tokom eksperimentisanja shvatila je koja plastika se bolje veže i od koje se dobijaju bolji materijali. Nakon toga je izmumela i mašine koje će pomoći da se proizvodnja omasovi.

Proces pravljenja opeka

Proces pravljenja opeka (Foto: Gjenge Makers Ltd.)

Inovacije ove kompanije u građevinskom sektoru ističu i ekonomske i ekološke mogućnosti jer se prelazi sa linearne ekonomije na kružnu, gde proizvodi i materijali ostaju u sistemu što je duže moguće. Do sada je reciklirano više od 20 tona plastičnog otpada od kojeg su napravljene opeke, odnsono ploče. One služe za popločavanje i dolaze u različitim bojama (crvena, plava, smeđa i zelena) ali se ne ograničavaju samo na ove. Testiranjem je utvrđeno da mogu da podnesu dvostruko veću težinu u odnosu na betonske.

Opeke od reciklirane plastike u različitim bojam

Opeke od reciklirane plastike u različitim bojama (Foto: Gjenge Makers Ltd.)

Shodno tome da je plastika materijal koji puno šteti okolini, potencijal za ovakve vrste projekata je ogroman.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


XELLA-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
;